Wasze przepisy: Gulasz wieprzowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Gulasz wieprzowy

Składniki:
  • 70dkg wieprzowiny z kością (łopatka)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • 10 dkg cebuli
  • ½ liścia laurowego
  • pieprz, sól
Sposób przygotowania:
  • Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki licząc 6-8 na osobę, osolić, otaczać starannie w mące. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrajaną w krążki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia. Mięso podlać 1/8 l wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić resztą mąki, dodać pieprz, liść laurowy, zagotować. Podawać na okrągłym półmisku z kaszą, ziemniakami, makaronem i surówką z warzyw. Do gulaszu można dodać 1 ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Fenix
Gulasz wieprzowy

4.35514018692
Głosowało: 107 osób
Opinie o Gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy - mundi [13.12 9:10]
Bardzo dobry taki jak 50 lat temu sie jadalo.
 
gulasz - aga [02.03 12:00]
Super prosty przepis
 
Gulaszyk - Internautka [17.03 23:29]
Ja dodalam potarkowana pietruszke i marchew-wyszedl przepyszny
 
gulasz wieprzowy - Martusia [13.04 12:47]
super:))) paluszki lizac
 
Gullasz - Alex [08.08 18:28]
Przepis świetny, łatwe do przygotowania danie, ale moje mieso dusi się zdyt długo. Pozdrawiam i życzę smacznego.
 
gulaszyk - radzio [19.07 19:35]
takie najprostsze dania są najlepsze, a nadmienić należy, że często bywają bazą dla czegoś większego:)))
 
Gulasz wieprzowy - oLa [02.09 10:28]
Gulasz wieprzowy ktory jest umieszczony na tej sttronie jest przepyszny i barrdzo latwy do zrobienia. bardzo dobry.
 
Gulasz - Ar [29.09 20:32]
dziecinnie proste a paluszki lizac
 
negatyw - kucharka - wszystko żerca [17.06 15:22]
ja ty jesteś kucharka to ja niechce jeść nic co robisz, skoro nie wiesz nic na temat liści laurowych. a gulasz oczywiście poezja.
 
negatyw - kucharka [07.12 19:36]
Od kiedy to liść laurowy dodaje się do potrawy pod koniec przyrządzania? Śmiechu warte
 
gulasz - glowa [28.12 14:22]
mistrzostwo świata jak zrobiłem to nic dla mnie nie zostało a familia paluszki oblizywała
 
Dopowiedź "kucharce" (?) - Wojtek [13.04 15:16]
Nie tylko liść laurowy, ale też i inne przyprawy dodaje się pod koniec duszenia potraw, w innym przypadku aromat przypraw minimalizuje czas i temperatura. P.S. Kuchareczko wiele nauki przed Tobą, więcej sama słuchaj i analizuj, mniej krytykuj.-
 
mało przypraw - agnes [07.11 16:45]
sama sól to dla mnie za mało - ja dodaję też pieprz, paprykę slodką, zioła prowansalskie i parę suszonych grzybków - oraz kostkę mięsną, która dodaje aromatu sosowi
 
nie wiem.. - Anka [17.11 21:26]
jakis za zwyczajny jak dla mnie ten gulasz..bardziej kojarzy mi sie z papryka itp cos bardziej wyszukanego..
 
dobre - tomi [19.11 20:34]
ta potrawa jest bardzo dobra
 
Gulasz wypróbowany - Mariola [16.12 15:13]
...smakował bosko! Nie dodałam czosnku, ale trochę koncentratu i papryki tak. Polecam
 
ten wlasnie gulasz - kropelka [04.01 14:28]
wlanie koncze gotowac gulasz, na moje oko powinien byc smaczny. Ale zobaczymy co powie na to moj facet,mam nadzieje ze go zaskocze...
 
Prawie idealny :) - Isis [16.01 15:11]
Po zalaniu wywarem polecam od razu dodać listek bobkowy i ziele angielskie. Można tez odrobinkę kostki rosołowej. Świetnie jest też posiadać suszone grzyby- 1 prawdziwek i od razu o niebo lepsze :) Ale przepis polecam!
 
kilka dodatków do tego przepisu - sheilas [13.02 14:54]
ja robie baaaardzo podobnie tylko jeszcze dodaje jedną pokrojoną w koste i podsmażoną paprykę i jedną pokrojoną w plasterki i ćwiartki marchewkę, doprawiam chili i dodaje odrobinę koncentratu pomidorowego. Suszone sliwki tez sie super komponuja, nie za duzo, tak ok 4. Ale trzeba je dodac w miare na poczatku zeby sie zdążyły rozgotować.No i ziele angielskie obowiązkowo!! Czosnek tez.
 
gulasz z wieprza - chonzo [01.03 10:25]
Powracam kolejny raz do powyzszego przepisu. Potrawa wyszła bardzo smaczna, a zważywszy na łatwość przygotowania polecam wszystkim. Gulasz podałem z ziemniakami i buraczkami (jarzynką). :))
 
gulaszyk palce lizać - Aga [14.05 15:51]
mniam mniam, zrobiłam właśnie i wyszedł pychotka. do tego ugotowałam kaszę jęczmnienną i zapodam mężusiowi z ogóreczkiem
 
Do Pana Wojtka - andziulka_aug [27.05 12:52]
Ja wszystkie suszone przyprawy wsypuje na początku, tak jak to Szanowny Pan Robert Makłowicz przykazał... :)
 
cebula w gulaszu - barbanera [14.11 13:25]
Nie uznaję szklenia, czy rumienienia cebuli do gulaszu wieprzowego! Cebulę pokrojoną w kostkę blanszujemy razem z mięsem co daje niepowtarzalny smak i aromat, potem dodajemy bulion i resztę ingredientów. Mąki nie używam! Sos jest delikatniejszy, ale smak cudowny!
 
super smaczek jak u mamy - dog_83 [28.03 20:18]
naprawde polecam jednak zamiast koncentratu proponuje ketchup :] na poczatku przesadzilem troszke z maka hehe ale wiecej wody i wyprostowalem ten drobny szczegol.
 
calkiem ok - Kuba [23.05 15:13]
wszystko ok tylko kolorek nie wyszedl mi taki jak bym chcial i musialem dodac smietane z maka rozmieszana ale to nie to samo ale co do smaku - miodzio:)
 
GULASZ - ALA [17.09 15:28]
A JA DODAJĘ STARTĄ PIETRUSZKĘI MARCHEWKĘ DZIĘKI CZEMU GULASZ MA ŚWIETNY ZAPACH I JESZCZE LEPSZY SMAK. POLECAM!
 

Dodaj opinię o Gulasz wieprzowy:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5