Wasze przepisy: Duszona wątróbka wieprzowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Duszona wątróbka wieprzowa

Składniki:
  • 50 dkg wątróbki wieprzowej
  • 4 dkg słoniny
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1/8 l śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
  • Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony i grubszych żył, osączyć. Słoninę pokrajać w słupki (długości 6 cm, średnicy ½ cm), oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać 1/8 l wody, dusić powoli około 25 minut pod przykryciem. Odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa. Wydać pokrajaną w dość grube plastry ułożone na podłużnym półmisku, oblaną sosem i posypaną siekaną zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Fanix
Duszona wątróbka wieprzowa

3.8
Głosowało: 10 osób
Opinie o Duszona wątróbka wieprzowa
Proste i tanie, a smaczne! - Michał [07.01 17:48]
Choć nie przepadam za wątróbka - spróbowałem i mile się zaskoczyłem.
 

Dodaj opinię o Duszona wątróbka wieprzowa:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5