Wasze przepisy: Kurczak z miodem i chili

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Kurczak z miodem i chili

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyski miodu
  • 5 ząbków czosnku ( ja daje więcej )
  • ziarna sezamu uprażone na złoto (ale nie za bardzo bo zdominują smak)
  • słodki sos chilli
  • sos sojowy
  • 1/2 papryczki chili
  • imbir (najlepiej świeży, lub 2 płaskie łyżeczki rozpuścić w łyżce wody)
  • sól
Sposób przygotowania:
  • Filety pokroić w paski , włożyć do miski dodać starty imbir , 2 ząbki czosnku (oczywiście zduszone ), łyżkę sosu chili, łyżeczkę sosu sojowego, szczypta soli . Marynować min 40 min. w lodówce. Papryczkę drobno posiekać wymieszać z 3 ząbkami czosnku (utartymi lub zgniecionymi :) ) miód rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Na dobrze rozgrzaną patelnie ( wok rządzi) dajemy pastę chili-czosnek smażymy 30sek , dodajemy kurczaka smaż. 2-3 min szybko mieszając dodajemy płynny miód gdy zrobi sie lepki i oblepi kurczaka posypujemy sezamem i szybko podajemy . Smacznego :)
Uwagi:
 
Podawać z dużą ilością zimnego piwa :)
Przepis dodał(a): Łasuch
kicekpio@interia.pl
Kurczak z miodem i chili

4.5
Głosowało: 4 osób
Opinie o Kurczak z miodem i chili
Polecam - Marta [07.05 14:28]
Kurczak jest rewelacyjny, niczym się praktycznie nie różni od kurczaka, który jadłam w wietnamskiej restauracji. Gorąco polecam :)
 

Dodaj opinię o Kurczak z miodem i chili:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5