Wasze przepisy: Czosnkowo-grzybowa pier? z kurczaka

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Czosnkowo-grzybowa pier? z kurczaka

Sk?adniki:
  • 1. Dwie piersi z kurczaka (raczej du?e),
  • 2. ?rednia cebula,
  • 3. Suszone grzyby (ok. gar?ci).
  • Sos:
  • 1. ?mietana 12% lub 18% (200g) lub serek homogenizowany naturalny,
  • 2. Ok. cztery z?bki czosnku,
  • 3. Sl zio?owa (ew. zwyk?a),
  • 4. Pieprz,
  • 5. Majeranek.
  • Lub: przyprawa TZATZIKI ( http://tzatziki.patrz.pl/ ) i ok. dwa z?bki czosnku.
Sposb przygotowania:
  • Sos:
  • Je?li sos robisz sam/a: czosnek obieramy i zcieramy na najmniejszych oczkach tarki (b?d? wyciskamy wyciskaczem do czosnku) i wrzucamy do ?mietany, sl, pieprz i majeranek (do?? du?o, my?l?, ?e jedna ?y?eczka to minimum, najlepiej wed?ug gustu) te? i gotowe :)
  • Je?li robisz sos z przypraw? tzatziki: do ?mietany dodaj dwie ?y?eczki przyprawy, ja dodaje jeszcze 2-3 z?bki czosnku, bo uwielbiam czosnek. Sos odstaw na jakie? 10 minut do lodwki.
  • Grzyby nale?y namoczy? w wodzie ok. 6 godzin powinno wystarczy?. Piersi po oczyszczeniu kroimy w kostk? (du?? lub ma?a... jak wolisz), cebule i grzyby tak?e kroimy w kostk?. Rozgrzewamy olej w WOKu. Wrzucamy cebule i grzyby, sma?ymy a? cebula si? zeszkli, nast?pnie wrzucamy kurczaka i sma?ymy. Gdy kurczak b?dzie ju? gotowy, zalewamy go sosem czosnkowym, mieszamy, chwile dusimy i gotowe. Podajemy z ry?em (najbardziej pasuje) lub frytkami (najbardziej lubi?).
Uwagi:
 
Potraw? mo?na r?nie tuningowa?, ja dodaje np. du?o suszonej, s?odkiej papryki (sos nabiera wtedy koloru czerwonego) a zamiast grzybw wkrajam ?wie?? czerwon? papryk?. Albo dodaje curry lub kurkumy (sos nabiera wtedy koloru ??tego)... itp. itd. J
?ycz? smacznego i powodzenia, pozdrawiam wszystkich fanw czosnku!
Przepis doda?(a): Kwasia
Kasia3728@poczta.onet.pl
Czosnkowo-grzybowa pier? z kurczaka

3.8
Gosowao: 5 osb
Opinie o Czosnkowo-grzybowa pier? z kurczaka
opinia danja czosnkowa-grzybowa piers z kurczaka - monia [27.01 15:34]
Bardzo goraco polecam, szczegoleni jesli lubicie panstwo ryz, smakuje wysmienicje.Maz juz sie pyta kiedy zrobie to nastepny raz:):).Moja ocena to 5.
 

Dodaj opini o Czosnkowo-grzybowa pier? z kurczaka:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5