Wasze przepisy: Chrupi?ca wieprzowina w sosie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Chrupi?ca wieprzowina w sosie

Sk?adniki:
  • 30 dag schabu bez ko?ci lub pol?dwiczki wieprzowej
  • 1 ?rednia cebula dymka
  • 3 grzyby mu-err lub pieczarki
  • 1 cm ?wie?ego imbiru
  • 1 du?y z?bek czosnku
  • 2 - 3 szklanki oleju do g??bokiego sma?enia
  • Marynata:
  • szczypta soli
  • 1 ?y?eczka wina ry?owego lub sherry
  • Ciasto:
  • 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
  • woda
  • Sos:
  • 1 1/2 ?y?ki sosu sojowego
  • 1 ?y?ka ?y?eczki wina ry?owego lub sherry
  • 1 ?y?eczka octu
  • 1 ?y?eczka m?ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
Sposb przygotowania:
  • Mi?so pokraja? w cienkie plastry o ?rednicy ok. 4 cm i grubo?ci 1 cm, wymiesza? z marynat?, odstawi? na 15 min.
  • Cebul? grubo posieka?, grzyby poci?? w paski, czosnek i imbir posieka? (lub wycisn?? przez prask?).
  • Do dwch ?y?ek m?ki ziemniaczanej wla? tyle wody, aby otrzyma? g?st? papk?. Wymiesza? sk?adniki sosu przyprawowego
  • Wla? do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrza? na du?ym ogniu. Plasterki mi?sa zanurzy? w cie?cie z m?ki ziemniaczanej i wody, k?a?? pojedynczo na gor?cy olej, sma?y? do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie sma?y? zbyt wielu kawa?kw jednocze?nie - sklejaj? si?). Os?czy?, prze?o?y? na talerz, sma?y? pozosta?e mi?so.
  • Zebra? sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrza? ponownie, w?o?y? przesma?one mi?so, sma?y? minut?, wybra?, os?czy? z oleju, trzyma? w cieple.
  • Wla? 2 ?y?ki oleju do czystego woka, rozgrza?, doda? cebul?, grzyby, imbir i czosnek, mieszaj?c sma?y? 30 sek., wla? zamieszany sos przyprawowy, mieszaj?c gotowa? do zg?stnienia.
  • Doda? mi?so, zamiesza?, trzyma? na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.
Uwagi:
 
Chrupi?ca wieprzowina w sosie
Czas przygotowania: 45 min
Czas marynowania: 15 min
Proporcje: dla 2 osb
Ocena:
Chrupi?ce mi?so w s?odkawo-kwa?nawym sosie. Swietna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobi?cie zdecydowanie polecam u?ycie pol?dwicy, schab mo?e by? troch? za suchy. Aby mi?so by?o chrupkie nale?y wymiesza? je z sosem tu? przed podaniem.
PRZEPIS by - ^jastrzab8!
Przepis doda?(a): jastrzab8
jastrzab8_94@o2.pl
Chrupi?ca wieprzowina w sosie

4.3333333333333
Gosowao: 3 osb

Dodaj opini o Chrupi?ca wieprzowina w sosie:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5