Wasze przepisy: Udka kurczaka z oliwkami i winem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Udka kurczaka z oliwkami i winem

Sk?adniki:
  • 5 du?ych udek
  • 1/2 s?oiczka zielonych oliwek bez pestek
  • 1 cytryna
  • 1/2 kieliszka bia?ego wytrawnego wina
  • 2 z?bki czosnku
  • 1 czubata ?y?eczka przypraw zio?owych (rozmarynu, curry, papryki, imbiru)
  • sl, pieprz
  • olej do sma?enia
Sposb przygotowania:
  • Udka umyj, osusz, ka?de podziel na 2 porcje. Natrzyj sol? i pieprzem. Cytryn? wyszoruj szczoteczk? w gor?cej wodzie, cienko obierz. Z mi??szu wyci?nij sok, a skrk? pokrj w cienkie paseczki. Z ?y?ki oleju, 3 ?y?ek soku z cytryny i po?owy zi? przygotuj marynat?. Skrop ni? udka i odstaw je na 1 godzin? do lodwki. Mi?so os?cz z marynaty, obsma? z ka?dej strony. Czosnek zmia?d?. Udka prze?? do brytfanny, posyp zio?ami i natrzyj czosnkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200–220 stopni, skrapiaj?c od czasu do czasu wod?. Na 10 minut przed ko?cem pieczenia dodaj os?czone z zalewy i pokrojone oliwki, skrk? z cytryny i wino. Podawaj z babeczkami ry?owymi lub pieczywem i surwk?.
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): sasek
Udka kurczaka z oliwkami i winem

3
Gosowao: 2 osb
Opinie o Udka kurczaka z oliwkami i winem
Udka kurczaka z oliwkami i winem - lauczi [08.07 12:37]
smaczne i ?atwe :)
 

Dodaj opini o Udka kurczaka z oliwkami i winem:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5