Wasze przepisy: Cytrynowo-zio?owe kurcz? pieczone po królewsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby DrĂłb Dziczyzna PozostaĹ‚e  

Cytrynowo-zio?owe kurcz? pieczone po królewsku

Sk?adniki:
  • - 1 kurczak (1,55-2,5 kg)
  • - sól (najlepiej gruboziarnista) i ?wie?o zmielony czarny pieprz
  • - 2 ?rednie cytryny pokrojone na ?wiartki
  • - gar?? ?wie?ych zió?, takich jak: tymianek, sza?wia, rozmaryn, majeranek lub twoja ulubiona mieszanka
  • - 1 szklanka roso?u z kury
  • - 1 cytryna pokrojona w plasterki lub na cz?stki oraz ?wie?e zio?a do przybrania (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Z wn?trza kurczaka usu? podroby i zachowaj je do innego u?ytku. Usu? zbyteczny t?uszcz. Op?ucz kurczaka i osusz papierowym r?cznikiem. Wetrzyj r?k? sól i pieprz w mi?so od ?rodka i na zewn?trz (nie ?a?uj). Do ?rodka w?ó? ?wiartki cytryn i ?wie?e zio?a. Nadziej kurczaka na ro?en i umie?? nad brytwann?. Piecz 1 godzin?-1 godzin? i 20 minut, lub do momentu, gdy z mi?sa po nak?uciu nie b?d? z niego wycieka?y soki. Podczas pieczenia cz?sto polewaj kuirczaka sosem z brytwanny. Prze?ó? kurczaka na pó?misek. Odlej z brytwanny wi?kszo?? t?uszczu. Wlej rosó? i zeskrob ?opatk? br?zowe resztki z powierzchni brytwanny. Mieszank? wlej do niewielkiego garnka. Wyjmij ?wiartki cytryn z wn?trza kurczaka i wyci?nij z nich sok do garnka. Dopraw sol? oraz pieprzem i gotuj dot?d, a? p?yn zg?stnieje. Przed podaniem przybierz kurczaka cz?stkami lub plasterkami cytryny i ?wie?ymi zio?ami. Sos podaj osobno w sosjerce.
Uwagi:
 
Trudno o co? lepszego od idealnie upieczonego kurczaka. Sk?adniki na 4-6 porcji!!!
Przepis doda?(a): Miley
Cytrynowo-zio?owe kurcz? pieczone po królewsku

4
Głosowało: 1 osób

Dodaj opinię o Cytrynowo-zio?owe kurcz? pieczone po królewsku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5