Sk?adniki:- kilogram skrzyde?ek kurczaka
- du?a czerwona papryka
- ?rednia cebula
- s?oiczek dobrego koncentratu pomidorowego
- ?mietana 12% w ma?ym kartoniku.
| | Sposób przygotowania:- Umyte skrzyde?ka \"sk?adamy\" i podsma?amy na patelni na niewielkiej ilo?ci oleju. Podsma?one skrzyde?ka przek?adamy do odpowiednio du?ego garnka w którym b?d? si? dusi?y. Na tej samej patelni podsma?amy wcze?niej oczyszczon? z nasion i pokrojon? w s?upki papryk?. Gdy papryka troch? zmi?knie dodajemy pokrojon? w piórka cebul? i jeszcze chwil? sma?ymy. Podsma?on? papryk? z cebul? przek?adamy do garnka ze skrzyde?kami. Na tej samej patelni podsma?amy koncentrat pomidorowy do którego pod koniec dodajemy ?mietan?. Tak powsta?ym sosem zalewamy skrzyde?ka i dopiero teraz ca?o?? do smaku solimy i pieprzymy. Dusimy do mi?kko?ci. Podajemy z ry?em.
|