Wasze przepisy: Kurczak po peki?sku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Kurczak po peki?sku

Sk?adniki:
  • Kurczak (1-1,2 kg)
  • Po ?wier? szklanki sherry i sosu sojowego
  • 2 cebulki
  • 2 z?bki czosnku
  • ?y?ka oleju sojowego
  • 2 ?y?eczki cukru
  • ?y?eczka octu winnego
  • Kawa?ek ?wie?ego korzenia imbiru lub p? ?y?eczki sproszkowanego
  • Olej
Sposb przygotowania:
  • Kurczaka umy?, podzieli? na cztery porcje i na 2 godz. w?o?y? do marynaty przyrz?dzonej z sherry, 3 ?y?ek sosu sojowego i posiekanej cebuli. Nast?pnie wyj??, osuszy? i usma?y? na z?oty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Z lekko ostudzonych porcji usun?? ko?ci, a mi?so pokroi? na paseczki i podgrza? na patelni. Prze?o?y? na ogrzany p?misek i trzyma? w cieple, np. w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotuj?c? si? wod?. Ocet wymiesza? z pozosta?ym sosem sojowym i ?y?k? oleju. Doda? cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmia?d?ony czosnek i zagotowa?. Gor?ce mi?so pola? przygotowanym sosem. Podawa? z ry?em ugotowanym na sypko i sma?onymi warzywami.
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): Ania
Kurczak po peki?sku

3.75
Gosowao: 8 osb
Opinie o Kurczak po peki?sku
Przepis m?tny, ale potrawa ciekawa. - Argasek [17.01 0:57]
Przepis wygl?da jakby by? ?ywcem skopiowany sk?d? bezmy?lnie. Przede wszystkim, przyda?oby si? troch? sugestii, jak podzieli? kurczaka i czy przy ca?o?? po 1. potraktowaniu na patelni ma by? ju? usma?ona? (Testowa?em z dwoma du?ymi piersiami - s? troch? zbyt grube, aby nie krojone da?y si? usma?y? w ca?o?ci. Tym samym po wyj?ciu z patelni mi?so w ?rodku by?o w wi?kszo?ci jeszcze lekko surowe - by? mo?e taki by? zamys?. Po pokrojeniu na paski i drugim podsma?eniu oczywi?cie by?o ju? OK. Sos natomiast jest genialny, ale radz? poeksperymentowa? z wi?ksz? ilo?ci? cukru, w proporcjach podanych jak w przepisie wydaje si? by? odrobin? zbyt kwa?ny. Ocena: 3, g?wnie za niejasny opis.
 
kurczak - max [17.09 18:09]
mojm zdaniem nie do ziedzenja
 
pychotka - Just [26.05 15:30]
gdy podalem to na stl wszyscy oszaleji z wrazenia dzi?kuje Agrasek za rade krczaka po peki?sku szkoda ?e nei ma tu oceniacza na 100 ale daje najwysz? ocene z mo?liwych czyli 5
 

Dodaj opini o Kurczak po peki?sku:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5