Wasze przepisy: Spaghetti frutti di mare

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Spaghetti frutti di mare

Sk?adniki:
  • Skladniki dla 8 osob :
  • 1 kg Osmiorniczek
  • ½ kg omulkow/malzy
  • ½ kg innych malzy, np sercowki lub inne
  • 16 krewetek surowych (moga byc odmrazane)
  • 2 pomidory
  • 20cl wina bialego
  • 1kg spaghetti
  • Oliwa z oliwek
  • 8 zabkow czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sol I pieprz
Sposb przygotowania:
  • Wyczyscic osmiornice z atramentu i zdjac pokrywajaca ja blone. Wrzucic do goracej posolonej wody i gotowac az zmieknie, czas gotowania zalezy od wielkosci osmiornicy im wieksza tym dluzej oczywiscie. Jesli osmiornica byla uprzednio zamrozona, to czas gotowania jest krotszy, robi sie szybko miekka.
  • Po ostudzeniu, kroimy osmiorniczki na male kawalki. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, kilku zabkow czosnku i drobno posiekanej natki pietruszki, dodajemy rowniez sok z cytryny.
  • Pomidory kroimy w kosteczke i wszystko mieszamy razem, odstawiamy do lodowki.
  • Omulki nalezy wyczyscic z otaczajacych muszle nitek, wystarczyc oskrobac je nozykiem i oplukac.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek ,z pokrojonym czosnkiem i natka z pietruszki, do tego wrzucamy duze muszle, a nastepnie mniejsze omulki. Skrapiamy wszystko wytrawnym bialym winem i czekamy az sie muszle otworza i odstawiamy z ognia.
  • Na kolejna goraca patelnie wrzucamy krewetki, z koloru szarego zmieniaja sie w kolor pomaranczowy, czas gotowania zalezy od wielkosci krewetki, zazwyczaj wystarczy od 3 do 5 minut. Przegotowane krewetki zmieniaja sie w ciapke i nie sa zbyt smakowite.
  • Wszystkie owoce morza sa gotowe, wiec potrzebne sa teraz spaghetti, ktore podgotowujemy tylko polowe wskazanego na opakowaniu czasu, poniewaz dokoncza sie one gotowac w sosie po muszlach. Przed wlozeniem do tego sosu spaghetti, wyciagnac muszle, mozna wyciagnac rowniez mieczaki z muszli jesli nie chcecie sie bawic w obieranie w czasie jedzenia, podobnie jesli chodzi o krewetki, mozna je obrac ze skorupki i zawartosc glowy powyciskac do sosu po muszlach, nada to jeszcze intensywniejszego smaku makaronowi.
  • Makaron musi byc ugotowany \"al dente\".
  • Przed podaniem mieszamy spaghetti z wszystkimi owocami morza, krewetkami i osmiornicami. Mozna udekorowac natka z pietruszki.
  • Czaso i pracochlonne, ale warto bylo. Po prosu palce lizac!
Uwagi:
 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga z innymi smakowitymi przepisami kuchni wloskiej i francuskiej
Przepis doda?(a): kasiula
ih2000_kasia@yahoo.fr
Spaghetti frutti di mare

3.5
Gosowao: 4 osb

Dodaj opini o Spaghetti frutti di mare:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5