Wasze przepisy: Karp wigilijny po lutera?sku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Karp wigilijny po lutera?sku

Sk?adniki:
  • 1 oczyszczony karp
  • 6 listkw laurowych
  • 4 du?e cebule
  • 1 butelka ciemnego piwa
  • sl i pieprz do smaku
Sposb przygotowania:
  • Cebul? zeszkli?, dorzuci? karpia i li?cie laurowe, zala? ciemnym piwem, dusi? na ma?ym ogniu przez oko?o 30 minut, w mi?dzyczasie sol?c i pieprz?c do smaku (zale?y od wielko?ci karpia). W trakcie duszenia nie przykrywa?, niech sos si? zag??ci (mo?na te? zag??ci? m?k?)
Uwagi:
 
Jest to przepis wigilijny (ale nie tylko) z wroc?awskiej kuchni regionalnej, nieznany nigdzie poza tym miastem, a po wymianie ludno?ci po II wojnie ?wiatowej wyparty przez przepisy kresowe i zupe?nie zapomniany. Szkoda, bo piwo nadaje szczeglnej s?odyczy karpiowi, szczeglnie temu z podwroc?awskiego Milicza, gdzie hoduje si? najlepsze karpie w Polsce. Przepis zosta? zaczerpni?ty z k?cika kuchni regionalnej na portalu http://spacerownik.wroclawski.eu
Przepis doda?(a): Karp po lutera?sku
Karp wigilijny po lutera?sku

3
Gosowao: 5 osb

Dodaj opini o Karp wigilijny po lutera?sku:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5