Wasze przepisy: Mazurek cytrynowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Mazurek cytrynowy

Sk?adniki:
  • ciasto:
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) m?ki,
  • szczypta soli,
  • 10 dag mas?a lub margaryny,
  • 5 dag (3?y?ki) cukru,
  • 1 jajo i 1 ??tko,
  • t?uszcz do formy,
  • ?uskane orzechy lub migda?y do dekoracji;
  • masa:
  • 15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • 8 dag mas?a lub margaryny,
  • sok z 1-2 cytryn lub 1/2 ?y?eczki kwasku cytrynowego
Sposb przygotowania:
  • Sposb przyrz?dzenia:
  • Przesian? m?k? posieka? z sol?, t?uszczem, cukrem, jajem i ??tkiem. Szybko
  • wyrobi? ciasto i sch?odzi? je w lodwce (oko?o 30 min). Sch?odzone ciasto
  • rozwa?kowa? na grubo?? 12 cm i u?o?y? na lekko nat?uszczonej blasze, podnosz?c
  • brzegi o 2-3 cm. Podpiec w bardzo gor?cym piekarniku (oko?o 15 min).
  • Sporz?dzi? mas?: Jaja ubi? z cukrem na parze. T?uszcz utrze?, dodaj?c po ?y?ce
  • ostudzon? mas? jajeczn?. Na ko?cu doda? sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
  • Sk?adniki dok?adnie po??czy?. Mas? u?o?y? na podpieczonym spodzie. Udekorowa?
  • kawa?kami orzechw lub migda?w.
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): www.ffcatering.home.pl
ffcatering@home.pl
Mazurek cytrynowy

3.2
Gosowao: 5 osb

Dodaj opini o Mazurek cytrynowy:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5