Wasze przepisy: Ryba pieczona

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Ryba pieczona

Składniki:
  • 1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
  • 1 szklanka 18-proc. śmietany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Sprawioną i umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Zbyszek
Ryba pieczona

4.8
Głosowało: 35 osób
Opinie o Ryba pieczona
przepis na medal - Paulina [06.08 11:14]
ryba smakuje wysmienicie, ale proponuje dodać duzo wiecej czosnku, a do smietany takze koperek. Mozna palce lizac!
 
DOBRA RYBA - MAXIM [26.01 18:48]
RYBA JEST TAKA DOBRA ŻE PALCE LIZAĆ
 
palce lizac - agawita [18.12 12:19]
swietny przepis, cudowny smak!!!
 
Ryba pieczona - Dorota [20.10 19:52]
Jest super, bardzo smaczna
 
Rybka - Basia [06.01 23:11]
super przepis. rybka zrobila furore na swiatecznym stole. polecam goraco
 
Karp wg tego przepisu - na medal! - andy [08.10 12:45]
Przepis zmodyfikowałem tylko o ilość szczypiorku (dodałem jeden listek), smietane 12% i zamiast oleju dałem oliwe z oliwek - ryba smakowała wyśminicie.
 
Karp wg tego przepisu - na medal! - andy [08.10 13:05]
Przepis zmodyfikowałem tylko o ilość szczypiorku (dodałem jeden listek), smietane 12% i zamiast oleju dałem oliwe z oliwek - ryba smakowała wyśminicie.
 
Rybka - Darie [10.04 21:23]
Calkiem smaczne ale karp najbardziej smakuje w swieta B.N.
 
Super! - Wania [29.05 12:11]
Przepis fantastyczny:)Nie przepadam za rybą, ale tak przyrządzoną mogę jeść cały czas!
 
winko - olamag [23.06 11:33]
właśnie przyprawilam rybke, zjemy ją na kolacje(chce żeby dobrze przeszła przyprawami), narazie otworzyłam winko, pyyyyycha! wieczorem napisze jak wyszło i czy smakowalo!
 
Ryba pieczona - Maria [07.07 17:39]
Smakowało mi. Pietruszka pasuje do ryby. Ale dałam trochę za późno śmietanę z zieleniną i to ostatnie było nieco surowe. Sos mi wyszedł bardzo luźny.
 
REWELACJA!!!! - h4shek [05.04 18:51]
Właśnie zjadłem sandacza z tego przepisu poprostu picha!!!!
 

Dodaj opinię o Ryba pieczona:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5