Ośmiornice

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Owoce morza Ośmiornice  

Ośmiornice


OŚMIORNICE
Ośmiornice i kalmary s± bardzo popularne w Grecji i Hiszpanii. Można je zazwyczaj kupić już oczyszczone, często pokrojone w kawałki, a kalmary w pierścienie. Ośmiornice, z wyj±tkiem bardzo małych, musimy przed gotowaniem zbić mocno tłuczkiem, aby były miękkie. Duże ośmiornice trzeba dusić na małym ogniu ok. 3 godz. Można przyrz±dzać z nich zupy lub sałatki. Kalmary smaży się na oleju, piecze na ruszcie, zapieka w cieście lub dusi. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne, pod warunkiem, że zostanie przyrz±dzone w odpowiedni sposób.