Małże

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Owoce morza Małże  

Małże


MAŁŻE
Jada się gotowane, pieczone i duszone, ale także na surowo. Wszystkie mięczaki (oprócz muszli św. Jacka) gotuje się w muszlach przez 1-2 minuty. Małż jadalny ma 3-4 cm długości, wewn±trz powinien być mięsisty, w kolorze pomarańczowym lub jasnożółtym i biało-czerwonym. Nazywany jest "bouchotem". Sk±d ta nazwa? Otóż małż jadalny żyje uczepiony drewnianego dr±ga wbitego w dno morskie. Te dębowe pale nazywaj± się właśnie "bouchot". Potrawy z małża może nieco mniej wykwintne niż dania z homara, krewetek czy ostryg to typowa kuchnia regionalna. Przez wieki były bowiem pożywieniem rybaków i marynarzy. Co wcale nie znaczy, że ta kuchnia jest marna. Przeciwnie. Z niedocenionego na pańskim stole małża powstawały dania wyborne, godne ręki kuchmistrzów i podniebień smakoszy! Małża można zjeść na surowo, ugotować, upiec w żarze, usmażyć, zamarynować, podawać jako danie zasadnicze albo dodatek do innych potraw. Do małża przystępuje się z nożem. Najpierw się go płucze, potem ogl±da, czy nie przyssały się do niego inne mniejsze mięczaki te się oskrobuje. Wreszcie wyrywa się małżowi brodę (drobne wodorosty, które dostały się do środka skorupy) Pod wpływem temperatury małż rozwiera dwie ściśnięte półskorupki i wypuszcza sok słony i bardzo smaczny. Do gotowania małża nie używa się w ogóle wody! Można dodać białego wina do smaku. Do małży wrzuconych na roztopione masło dodaje się pokrojon± cebulę, zielon± pietruszkę. Danie gotowe, gdy tylko małże otworz± szeroko skorupki. ¦wieże mięczaki maj± muszle szczelnie zamknięte, jeśli muszla jest otwarta przez dłuższy czas, oznacza to, że małż jest nieświeży. Po ugotowaniu wszystkie mięczaki musz± się otworzyć, zamknięte wyrzucamy.