Małże

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv
Owoce morza Małże  

Małże


MAŁŻE
Jada się gotowane, pieczone i duszone, ale także na surowo. Wszystkie mięczaki (oprócz muszli św. Jacka) gotuje się w muszlach przez 1-2 minuty. Małż jadalny ma 3-4 cm długości, wewnątrz powinien być mięsisty, w kolorze pomarańczowym lub jasnożółtym i biało-czerwonym. Nazywany jest "bouchotem". Skąd ta nazwa? Otóż małż jadalny żyje uczepiony drewnianego drąga wbitego w dno morskie. Te dębowe pale nazywają się właśnie "bouchot". Potrawy z małża może nieco mniej wykwintne niż dania z homara, krewetek czy ostryg to typowa kuchnia regionalna. Przez wieki były bowiem pożywieniem rybaków i marynarzy. Co wcale nie znaczy, że ta kuchnia jest marna. Przeciwnie. Z niedocenionego na pańskim stole małża powstawały dania wyborne, godne ręki kuchmistrzów i podniebień smakoszy! Małża można zjeść na surowo, ugotować, upiec w żarze, usmażyć, zamarynować, podawać jako danie zasadnicze albo dodatek do innych potraw. Do małża przystępuje się z nożem. Najpierw się go płucze, potem ogląda, czy nie przyssały się do niego inne mniejsze mięczaki te się oskrobuje. Wreszcie wyrywa się małżowi brodę (drobne wodorosty, które dostały się do środka skorupy) Pod wpływem temperatury małż rozwiera dwie ściśnięte półskorupki i wypuszcza sok słony i bardzo smaczny. Do gotowania małża nie używa się w ogóle wody! Można dodać białego wina do smaku. Do małży wrzuconych na roztopione masło dodaje się pokrojoną cebulę, zieloną pietruszkę. Danie gotowe, gdy tylko małże otworzą szeroko skorupki. Świeże mięczaki mają muszle szczelnie zamknięte, jeśli muszla jest otwarta przez dłuższy czas, oznacza to, że małż jest nieświeży. Po ugotowaniu wszystkie mięczaki muszą się otworzyć, zamknięte wyrzucamy.