Langusta

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Owoce morza Langusta  

Langusta


LANGUSTA ( Palinurus elephas , syn. Palinurus vulgaris )
To skorupiak wielkości dorównujący homarowi, ale pozbawiony szczypiec. Jadalne mięso znajduje się w odwłoku. Jest ono białe, delikatne i bardzo smaczne troszkę słodsze od mięsa homara. Langustę przyrządza się podobnie jak homara. Homary i langusty podaje się przecięte na pół wzdłuż korpusu.

Jak jeść langustę?
Langusty podaje się przecięte na połowę, co ułatwia jedzącemu znacznie zjedzenie. Najpierw wyjmuje się ze skorupy fragment od strony ogona. W następnej kolejności mięso z odnóży. Ale też niektóre restauracje podają langustę w całości. W tym przypadku konieczne będzie użycie specjalnych szczypiec, które pozwolą rozgnieść skorupę i pozbycie się jej. Mięso wyjmuje się za pomocą specjalnego widelca i noża. W jedzeniu mięsa langusty można pomagać sobie dłońmi, dlatego dołącza się miseczkę z ciepłą wodą i cytryną, w której przemywa się palce.