Minera造

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Sk豉dniki 篡wieniowe
Witaminy i minera造
Diety
S這wnik poj耩
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla ps闚 pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kot闚 karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
眨irek dla kota
Najlepszy 篤irek dla kota
Witaminy Minera造  

Minera造

Sk豉dniki mineralne
Kolejn grup zwi您k闚 zaliczanych w 篡wieniu do niezb璠nych stanowi sk豉dniki mineralne. Wyst瘼uj one zar闚no w produktach pochodzenia zwierz璚ego, jak i ro郵innego. Sk豉dniki mineralne spe軟iaj w organizmie r騜norodne funkcje i z tego wzgl璠u musz by stale do ustroju dostarczane. Do podstawowych sk豉dnik闚 mineralnych zaliczamy przede wszystkim wap fosfor, b璠帷e g堯wnymi sk豉dnikami mineralnymi uk豉du kostnego, 瞠lazo, kt鏎e jest zasadniczym sk豉dnikiem krwi, magnez, niezb璠ny do budowy i pracy enzym闚 i hormon闚, oraz s鏚 z potas, reguluj帷e gospodark elektrolitowo-wodn ustroju. Najwa積iejszymi mikroelementami s natomiast: jod (niezb璠ny do produkcji hormon闚 tarczycy), mied (potrzebna m.in. do wytwarzania krwinek czerwonych), cynk (reguluj帷y gospodark w璕lowodanow ustroju), mangan (bierze udzia w procesach rozrodczych), kobalt (niezb璠ny do tworzenia wit. B12) oraz fluor (zapobiegaj帷y pr鏂hnicy z瑿闚).Organizm potrzebuje zar闚no makro, jak i mikroelement闚. Mo積a ich dostarczy dzi瘯i prawid這wo zestawionej i urozmaiconej diecie. Najlepiej wykorzystany przez organizm ludzki jest wap pochodz帷y z mleka i jego przetwor闚, 瞠lazo z mi瘰a i jego przetwor闚, s鏚 natomiast z soli kuchennej, kt鏎ej jednak nadmierne spo篡wanie mo瞠 sta si przyczyn nadci郾ienia t皻niczego. Przyjmowane z po篡wieniem sk豉dniki mineralne wykazuj r騜ne w豉軼iwo軼i - niekt鏎e zasadotw鏎cze, np. wap, potas, s鏚, 瞠lazo, inne za kwasotw鏎cze, np. chlor, siarka i fosfor.Wi瘯szo嗆 produkt闚 spo篡wczych ma w swym sk豉dzie pewien nadmiar sk豉dnik闚 zakwaszaj帷ych. Nale膨 do nich przede wszystkim produkty pochodzenia zwierz璚ego, z wyj徠kiem mleka. Mleko, z uwagi na du膨 zawarto嗆 wapnia i potasu, wykazuje dzia豉nie zasadotw鏎cze. W mi瘰ie, rybach i jajach przewa瘸j pierwiastki kwasotw鏎cze, podobnie jak w niekt鏎ych produktach zbo穎wych np. m彗ach, kaszach i pieczywie. Do produkt闚 zasadotw鏎czych opr鏂z mleka i sera bia貫go zaliczamy warzywa i owoce, gdy przewa瘸j w nich pierwiastki zasadotw鏎cze, takie jak potas, wap i 瞠lazo. Kwa郾y smak owoc闚, np. cytryny, nie 鈍iadczy o ich kwasotw鏎czym dzia豉niu na organizm, lecz spowodowany jest obecno軼i kwas闚 organicznych. Inaczej m闚i帷, kwa郾a cytryna w organizmie cz這wieka wykazuje dzia豉nie zasadotw鏎cze. Poniewa organizm cz這wieka do prawid這wego funkcjonowania potrzebuje 鈔odowiska lekko zasadowego, nale篡 dba w codziennym 篡wieniu o w豉軼iwe dostarczanie produkt闚 zasadotw鏎czych, tj. mleka, warzyw i owoc闚.