Risotto po indyjsku z ciecierzyc? i pikantnym kurczakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Risotto po indyjsku z ciecierzyc? i pikantnym kurczakiem

Sk?adniki:
  • 3 zmia?d?one z?bki czosnku
  • 2 ?y?eczki mielonego kminku
  • 2 ?y?eczki papryki
  • 2 ?y?eczki zmielonej kolendry
  • 1 ?y?ka przyprawy garam masala 1 ?y?eczka mielonego imbiru
  • 3 ?y?ki sosu chutney z mango lub moreli sok i skórka starta z 1 pomara?czy
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 4 filety z udek, bez skóry, pokrojone w paski, albo 12 skrzyde?ek
  • 1 ?y?ka ghee 1 posiekanej p?czek dymki
  • 400 g ry?u arborio
  • 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 400 g ciecierzycy z puszki, ods?czonej i op?ukanej
  • 2 gar?cie umytych drobnych li?ci szpinaku
  • 115 g rodzynek su?ta?skich
  • 2 ?y?ki jogurtu, niekoniecznie
  • 2 ?y?ki posiekanej ?wie?ej mi?ty
  • sól i ?wie?o zmielony czarny pieprz
  • 115 g pra?onych migda?ów
Sposób przygotowania:
  • 1 W szklanym dzbanku dok?adnie wymiesza? czosnek, kminek, papryk?, kolendr?, przypraw? garam masala, imbir, sos chutney, sok i skórk? z pomara?czy i oliw?.
  • Zala? kurczaka w naczyniu ?aroodpornym (szklanym lub ceramicznym) i pozostawi? w marynacie na 6 godzin lub na ca?? noc.
  • 2 Na patelni podgrza? ghee, doda? 1/2 p?czka dymki i sma?y?, a? zmi?knie.
  • Mi?so wyj?? z marynaty i sma?y? na patelni, a? zacznie si? rumieni?, oko?o 3 minut.
  • 3 Mi?so prze?o?y? z patelni, a na jego miejsce wsypa? ry?.
  • Wlewa? po jednej fili?ance bulionu, czekaj?c a? zostanie wch?oni?ty przez ry?.
  • Po wlaniu ostatniej szklanki doda? ciecierzyc?, szpinak, rodzynki i miesza? energicznie do po??czenia wszystkich sk?adników.
  • Kiedy ca?y bulion zostanie wch?oni?ty, zdj?? patelni? z ognia, wla? jogurt, doda? reszt? dymki, ?wie?? mi?t?, sól i pieprz do smaku.
  • Podawa? od razu, przybrane pra?onymi migda?ami.
Uwagi:
 
Porcje: 6 Przygotowanie: 10 min + marynowanie
Gotowanie: 20 min
Kalorie: 638 kcal
T?uszcz: 2,7 g
Uwaga: Aromatyczna pikantna marynata nadaje kurczakowi wy?mienity ostry smak, którym przenika ry?.
Mi?so z kurczaka powinno pozostawa? w marynacie co najmniej przez 6 godzin, ale je?li nie mamy a? tyk czasu, wystarczy 1?2 godziny.

3.5714285714286
Głosowało: 7 osób

Dodaj opinię o Risotto po indyjsku z ciecierzyc? i pikantnym kurczakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5