Pikantne steki z udek z pomara?czami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Pikantne steki z udek z pomara?czami

Sk?adniki:
  • 455 g (6 szt.) nó?ek z kurczaka
  • 1 ?y?eczka tartego imbiru
  • l/2 ?y?eczki startej ga?ki muszkato?owej
  • 2 ?y?ki oliwy z pestek winogron
  • 2 du?e pomara?cze
  • 1 ?y?eczka br?zowego cukru
  • rze?ucha do przybrania
Sposób przygotowania:
  • 1 Usun?? ko?? i skór? z ka?dej nó?ki (patrz wskazówka).
  • Ostrym no?em zrobi? 3 naci?cia po obu stronach, aby przeci?? b?onk?.
  • Owin?? ka?d? nó?k? foli? spo?ywcz? i pobi? t?uczkiem.
  • W miar? potrzeby naci?? b?on? dodatkowo.
  • 2 Wymiesza? imbir, ga?k? i cynamon.
  • Natrze? mi?so z wierzchu, w naci?ciach i w ?rodku, sk?d zosta?a wyci?gni?ta ko??.
  • Pozostawi? co najmniej na 30 minut, aby mi?so przesz?o przyprawami.
  • 3 Na du?ej teflonowej patelni rozgrza? oliw?.
  • Szybko (przez 1 minut?) podsma?y? mi?so z kurczaka.
  • Zmniejszy? gaz i dalej sma?y? 4 minuty z ka?dej strony.
  • Prze?o?y? na talerz.
  • Z patelni zla? wi?ksz? cz??? t?uszczu.
  • No?ykiem do obierania ziemniaków obra? cienko skórk? z pomara?czy i zetrze? na tarce lub pokroi? w cienkie paseczki (julienne).
  • Wycisn?? sok z pomara?czy.
  • 4 Na ma?ym ogniu podgrza? sok z pomara?czy na t?uszczu pozosta?ym ze sma?enia mi?sa.
  • Dok?adnie miesza? sos, nie dopuszczaj?c, by przywar? do patelni.
  • W trakcie mieszania doda? br?zowy cukier i skórk?.
  • Ca?y czas mieszaj?c, gotowa? na wolnym ogniu.
  • 5 Ponownie w?o?y? mi?so na patelni?, szybko obróci?, aby równomiernie pokry?o si? g?stniej?cym sosem. Nale?y uwa?a?, ?eby sos zbytnio nie odparowa?.
  • 6 Mi?so prze?o?y? na talerze, pola? ?y?k? sosu.
  • Wierzch posypa? start? skórk?.
  • Przystroi? kawa?kiem pomara?czy i odrobin? rze?uchy.
  • Podawa? z ry?em albo ziemniakami puree.
Uwagi:
 
Porcje: 3?4 Przygotowanie: 30 min + czas na przej?cie
przyprawami
Gotowanie: 17 min
Kalorie: 271 kcal
T?uszcz: 3,2 g

3.4
Głosowało: 10 osób
Opinie o Pikantne steki z udek z pomara?czami
Smaczne - Kooharczyk [05.11 14:55]
Dobre i proste a najwazniejsze ze szybkie... Ja do tego dosmazylem ryz z curry i doda?em troche kminku bo lubie i calkiem calkiem dobre :)
 
opinia - Agnieszka [16.09 20:30]
bardzo prosta potrawa, efektowna, ciekawa w smaku, zostanie u nas w menu :) proponuje przyostrzy? ostr? paparyk?. Pami?tajcie ?eby j? posoli?, bo jako? nikt o tym nie napisa?
 

Dodaj opinię o Pikantne steki z udek z pomara?czami:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5