Kurczak z grilla w sezamie z ry?em imbirowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak z grilla w sezamie z ry?em imbirowym

Sk?adniki:
  • 455 g piersi, udek lub pol?dwiczek z kurczaka, bez skórki i t?uszczu
Marynata sojowo-miodowa
  • 1 ?y?ka pra?onego ziarna sezamowego
  • 1 ?y?ka wina ry?owego (mirin) lub sherry
  • 2 ?y?eczki miodu lub soku ?liwkowego
  • 2 ?y?eczki sosu sojowego o obni?onej zawarto?ci soli
  • 2 ?y?eczki sosu ostrygowego
  • 1 ?y?eczka oleju sezamowego
Ry? imbirowy
  • 1 ?y?ka drobno posiekanego ?wie?ego imbiru
  • 1 ?y?eczka oleju sezamowego
  • 1 szklanka ry?u o drobnych lub ?rednich ziarnach, wyp?ukanego i osuszonego
  • 1 1/2 szklanki piwa imbirowego
  • 1 ?y?ka pokrojonego w kostk? imbiru marynowanego lub z puszki
  • 1 ?y?ka drobno pokrojonej dymki (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
  • 1 Przyrz?dzi? marynat?, mieszaj?c dok?adnie wino, sosy, olej sezamowy i ziarna sezamu w naczyniu przeznaczonym do produktów spo?ywczych.
  • 2 Kurczaka pokroi? na du?e kawa?ki.
  • Mi?so w?o?y? do zalewy i obróci? kilka razy, aby dok?adnie pokry?o si? marynat?.
  • Przykry? i wstawi? do lodówki na co najmniej godzin?.
  • 3 W du?ym rondlu na ma?ym ogniu podgrza? ?wie?y imbir i olej sezamowy.
  • Przygrzewa? przez 5 minut, od czasu do czasu mieszaj?c.
  • Do?o?y? ry? i gotowa? dalej, mieszaj?c przez 2 minuty.
  • Doda? piwo imbirowe i imbir marynowany.
  • Rozmiesza?.
  • Doprowadzi? do wrzenia.
  • Zmniejszy? ogie?.
  • Przykry? rondel.
  • Odparowa? przez 10-15 minut, a? ry? b?dzie gotowy.
  • Doda? dymk? i wymiesza?.
  • 4 Nagrza? grill lub piekarnik do ?redniej temperatury.
  • Osuszy? kurczaka.
  • Piec na ruszcie lub na grillu, od czasu do czasu smaruj?c marynat? przez 6?7 minut, a? mi?so b?dzie dopieczone i przyrumienione.
  • Kurczak jest gotowy, kiedy po nak?uciu wyp?ywa z niego klarowny sok.
  • Podawa? z ry?em imbirowym i ugotowanymi na parze warzywami po chi?sku.
Uwagi:
 
Porcje: 4 Przygotowanie: 10 min + marynowanie
Gotowanie: 25 min
Kalorie: 362 kcal
T?uszcz: 1,3 g

3.5
Głosowało: 4 osób

Dodaj opinię o Kurczak z grilla w sezamie z ry?em imbirowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5