Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej

Sk?adniki:
  • 900 g piersi z kurczaka
Marynata
  • 1/2 szklanki octu jab?kowego
  • 1/2 szklanki soku z pomara?czy
  • 1/2 szklanki soku z grejpfruta
  • 1 ?y?eczka cynamonu
  • 1/2 ?y?eczki startej ga?ki muszkato?owej
  • 1 ?y?eczka cukru
  • l/2 ?y?eczki soli (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
  • 1 Dok?adnie umy? kurczaka i osuszy? papierowym r?cznikiem.
  • Tasakiem lub du?ym ostrym no?em przeci?? piersi z kurczaka wzd?u? i rozchyli?.
  • Odkroi? boczne cz??ci grzbietu (mo?na ugotowa? na nich rosó?).
  • 2 Po??czy? wszystkie sk?adniki marynaty.
  • U?o?y? po?ówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zala? marynat?.
  • Przykry? i wstawi? do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracaj?c mi?so.
  • 3 Nagrza? grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiaj?c ?redni poziom.
  • Umie?ci? po?ówki kurczaka na podstawie poni?ej kratki grilla.
  • Piec 10 minut z ka?dej strony, polewaj?c cz?sto marynat?.
  • 4 Przenie?? kurczaka na kratk? do grillowania, aby by? bli?ej ognia i piec 5 minut z ka?dej strony.
  • Zwi?kszy? ogie? i piec oko?o 2 minut, a? si? zrumieni i stanie chrupi?cy.
  • Prze?o?y? na podgrzany pó?misek.
  • 5 Zebra? nadmiar t?uszczu z pozosta?ego po pieczeniu sosu i pola? nim kurczaka.
  • Podawa? na gor?co z dodatkami warzywnymi.
Uwagi:
 
Porcje: 2-3 Przygotowanie: 10 min + marynowanie
Gotowanie: 35 min
Kalorie: 313 kcal
T?uszcz: 1 g

3
Głosowało: 8 osób

Dodaj opinię o Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5