Kurczak z grilla po malajsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak z grilla po malajsku

Sk?adniki:
  • 4 piersi z kurczaka, bez skórki
  • 2 ?y?eczki m?ki kukurydzianej zmiksowane z 2 ?y?kami wody
  • plasterki ogórka
  • paski papryki (niekoniecznie)
Pikantna orientalna marynata
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na ?wiartki
  • 2 posiekane z?bki czosnku
  • 1 ?y?ka startego ?wie?ego imbiru
  • 1 ?y?ka zmielonej kolendry
  • 1 ?y?ka cukru palmowego, pokruszonego albo br?zowego cukru
  • 1 ?y?eczka chi?skiej przyprawy ?pi?? smaków"
  • 1/4 szklanki wina ry?owego (mirin)
  • 1/4 szklanki soku z pomara?czy lub limonki
  • 1 ?y?ka g?stego ciemnego sosu sojowego o obni?onej zawarto?ci soli
Sposób przygotowania:
  • 1 W malakserze rozdrobni? cebul? i czosnek.
  • Prze?o?y? do miski.
  • Doda? imbir, kolendr?, cukier, przypraw? ?pi?? smaków", wino, sok z pomara?czy i sos sojowy.
  • Dok?adnie wymiesza?, aby sk?adniki si? po??czy?y.
  • 2 Kurczaka w?o?y? do p?ytkiego naczynia ceramicznego lub szklanego.
  • Zala? marynat?, obróci? mi?so, aby równomiernie pokry?o si? zalew?.
  • Przykry?.
  • Zostawi? na noc w lodówce.
  • Prze?o?y? kurczaka i marynat? na du?? patelni? teflonow?.
  • 3 Gotuj?c na ?rednim ogniu, doprowadzi? do wrzenia.
  • Zmniejszy? ogie?.
  • Na ma?ym ogniu gotowa? przez 15?20 minut do mi?kko?ci.
  • Uwa?a?, by nie przegotowa?.
  • ?y?k? cedzakow? wyj?? kurczaka z zalewy i prze?o?y? do czystego naczynia.
  • Przykry? i wstawi? do lodówki.
  • Marynat? odstawi? na pó?niej.
  • 4 Nagrza? grill do ?redniej temperatury.
  • Kurczaka piec na grillu przez 5 minut z ka?dej strony, a? si? zrumieni i dobrze przygrzeje.
  • Kurczaka mo?na te? podgrza? w woku, sma??c na mocno rozgrzanym oleju przez 3?4 minuty.
  • 5 W rondelku podgrza? na ?rednim ogniu odstawion? marynat? i m?k? kukurydzian? z wod?.
  • Gotowa?, ci?gle mieszaj?c przez 4-5 minut, a? sos zg?stnieje.
  • 6 Kurczaka pola? sosem, podawa? z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki i ry?u gotowanego na parze.
Uwagi:
 
Porcje: 4 Przygotowanie: 8 min + marynowanie
Gotowanie: 40 min
Kalorie: 239 kcal
T?uszcz: 0,8 g

3.25
Głosowało: 8 osób

Dodaj opinię o Kurczak z grilla po malajsku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5