Brochettes z kurczaka a la Cajun

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Brochettes z kurczaka a la Cajun

Sk?adniki:
  • 3 du?e piersi z kurczaka, bez ko?ci i skórki, pokrojone w paseczki o szeroko?ci 2,5 cm
  • sól i czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smarowania
Marynata
  • 3 ?y?ki musztardy Dijon
  • 3 ?y?ki p?ynnego miodu
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek
  • 2 ?y?ki przecieru pomidorowego
  • 1/2 ?y?eczki sosu Tabasco
  • 1 zmia?d?ony z?bek czosnku
  • 1/2 ?y?eczki suszonego tymianku
  • 3 drobno posiekane li?cie bazylii i kilka listków do przybrania
  • 6 szpikulców
Salsa brzoskwiniowa
  • 3 brzoskwinie, ?wie?e lub z puszki
  • 85 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ?y?eczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  • 1 Przyrz?dzi? marynat?, mieszaj?c musztard?, miód, przecier pomidorowy, sos Tabasco, czosnek, tymianek i suszon? bazyli? w p?ytkim niemetalowym naczyniu, na tyle du?ym, ?eby zmie?ci?o si? w nim 6 szpikulców.
  • 2 Oprószy? kawa?ki kurczaka sol? i pieprzem, nabi? na szpikulce.
  • W?o?y? do marynaty i obraca?, ?eby równomiernie pokry?y si? zalew?.
  • Przykry? i wstawi? do lodówki na 1 godzin?.
  • Od czasu do czasu miesza?.
  • 3 Przygotowa? sals? brzoskwiniow?.
  • ?wie?e owoce w?o?y? do miski, zala? wrz?tkiem i pozostawi? na 30 sekund.
  • Obra? ze skórki, usun?? pestki i pokroi? na kawa?ki.
  • Je?li u?ywamy brzoskwi? z puszki, wystarczy je pokroi?.
  • Wymiesza? z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawi? czarnym pieprzem, przykry? i wstawi? do lodówki.
  • 4 Grill nagrza? do wysokiej temperatury.
  • Posmarowa? kratk? oliw? i na niej uk?adamy brochettes, smarujemy po?ow? marynaty i grillujemy przez 6 minut.
  • Przewracamy na drug? stron?, smarujemy reszt? marynaty i grillujemy dalej 2?3 minuty, a? mi?so b?dzie mi?kkie i ca?kowicie dopieczone.
  • Podajemy z sals?, dekoruj?c li??mi bazylii.
Uwagi:
 
Porcje: 6
Przygotowanie: 25 min + 1 godz. marynowanie
Gotowanie: 10 min
Kalorie: 181 kcal
T?uszcz: 6 g
Uwaga: Salsa brzoskwiniowo-jogurtowa wspaniale podkre?la smak delikatnych mi?sa kurczaka w pikantnej marynacie.
Mo?na przyrz?dzi? t? potraw? z podwójnej ilo?ci sk?adników i podawa? jako danie g?ówne.

2.75
Głosowało: 8 osób
Opinie o Brochettes z kurczaka a la Cajun
pychota - ELA I IRO [08.04 10:48]
Z t? sals? to jest naprawd? pycha palce liza? polecam!
 

Dodaj opinię o Brochettes z kurczaka a la Cajun:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5