Tarta z kurczakiem, porem i grzybami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Tarta z kurczakiem, porem i grzybami

Sk?adniki:
  • 2 foremki zamro?onego pikantnego kruchego ciasta
  • 455 g piersi z kurczaka (bez skórki)
  • 1 ?y?ka oliwy z pestek winogron
  • 2 pory, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • sól i pieprz
  • 200 g drobnych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 45 g (1 1/2 opakowania) zupy-kremu z kurczaka o obni?onej zawarto?ci soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 rozk?ócone jajka
  • 1/4 ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
  • 85 g p?atków migda?owych
Sposób przygotowania:
  • 1 Nagrza? piekarnik.
  • Zamro?one ciasto po?o?y? na blasze i wstawi? do piekarnika na 10?15 minut, wed?ug instrukcji na opakowaniu.
  • 2 Piersi z kurczaka kroi? du?ym no?em pod k?tem 45° na plasterki o grubo?ci 1 cm.
  • 3 Na du?ej patelni podgrza? oliw? i sma?y? pory do mi?kko?ci.
  • Zsun?? na brzeg patelni, doda? kurczaka i sma?y? 1 minut? z ka?dej strony.
  • Lekko oprószy? sol? i pieprzem, doda? grzyby i sok z cytryny.
  • Zmniejszy? ogie? i pozostawi? na 3 minuty.
  • 4 Przygotowa? zup? wed?ug przepisu na opakowaniu, dodaj?c 1 fili?ank? wody i 1 fili?ank? mleka.
  • Gdy zacznie si? gotowa? i zg?stnieje, zestawi? z ognia i lekko och?odzi?.
  • Szybko wymiesza? z jajkami i ga?k? muszkato?ow?.
  • 5 Na obie porcje ciasta na?o?y? kurczaka i pory z grzybami.
  • Sosem z patelni skropi? kurczaka i posypa? grubo p?atkami migda?ów.
  • Piec 25?30 minut, a? nadzienie nabierze sta?ej konsystencji.
  • Podawa? z zielon? sa?at?.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°C
poziom gazu 4
Porcje: 4-6
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 55 min
Kalorie: 498 kcal
T?uszcz: 5,5 g
Wskazówka: Ciasto mo?na zamrozi? do pó?niejszego wykorzystania.

4.25
Głosowało: 8 osób
Opinie o Tarta z kurczakiem, porem i grzybami
super! - Piotrek [25.09 8:58]
przy moich wysoce ogranczonych zdolnosciach kulinarych wyszlo mi naprawde swietnie, polecam kazdemu!!!
 
mmm... - pasku [18.06 18:29]
jak to pysznie wyglada!!! uwielbiam tarty!!! tylko tych migda?ów nie lubie ale mozna dac cos innego :P
 
Ma?e modyfikacje - Czes?aw&Julka [27.07 15:04]
A my zmodyfikowali?my troch? przepis (: zupe?nie pomin?li?my zup? i sok z cytryny oraz ga?k? muszkato?ow?. Ciasto zrobili?my w?asnor?cznie dodaj?c mleko w miejsce wody.Do mi?sa z kurczaka dodali?my dwa ?wie?o wyci?ni?te z?bki czosnku. Pod koniec sma?enia dodali?my szklank? mleka i odparowali?my wi?kszo?? do uzyskania stanu g?sto?ci. Na koniec przed zapieczeniem dodali?my ?ó?ty ser grubo na wierzch - modyfikacja sprawdzona w praktyce - gor?co polecamy (:
 

Dodaj opinię o Tarta z kurczakiem, porem i grzybami:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5