Pitta z kurczakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Pitta z kurczakiem

Sk?adniki:
  • 900 g udek z kurczaka
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 ?y?eczki soli
  • l/2 ?y?eczki roso?u z kurczaka instant
  • 455 g pokrojonej cebuli (4 du?e)
  • 2 ?y?ki mas?a 75 g startego sera romano lub parmezanu
  • l/4 ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
  • l/2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 rozk?ócone jajka
  • oliwa z pestek winogron w sprayu
  • 1 opakowanie ciasta filo
Sposób przygotowania:
  • 1 Udka umie?ci? w rondlu, wla? wod?, posoli?.
  • Powoli doprowadzi? do wrzenia, zebra? szumowiny.
  • Kiedy wywar b?dzie klarowny, doda? rosó? w proszku i cebul?.
  • Gotowa? na ma?ym ogniu pod przykryciem przez 30?35 minut, do mi?kko?ci.
  • Wy?o?y? kurczaka na talerz.
  • Cebul? gotowa? dalej, bez przykrycia, a? b?dzie mi?kka, a nadmiar wody wyparuje i powstanie g?sty, ale p?ynny sos.
  • 2 Mi?so pokroi? w paseczki i w?o?y? z powrotem do rondla.
  • Doda? mas?o i gotowa? na ma?ym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszaj?c.
  • Zdj?? z ognia i nieco och?odzi?.
  • Zamiesza?, aby przyspieszy? studzenie.
  • Po ostudzeniu wymiesza? z serem, ga?k?, pieprzem i jajkami.
  • 3 Oliw? spryska? dno i ?cianki formy do pieczenia o wymiarach 28 cm x 24 cm x 5 cm (najlepiej metalowej), wy?o?y? p?atem ciasta filo.
  • Ciasto spryska? oliw?, przechylaj?c form? tak, aby oliwa sp?yn??a po ca?ej powierzchni ciasta.
  • Nakry? drugim p?atem ciasta, spryska? i post?powa? jak za pierwszym razem, a? na blasze znajdzie si? 8 p?atów.
  • 4 Na?o?y? nadzienie z kurczaka i nakry? je wystaj?cymi brzegami ciasta.
  • Na wierzchu u?o?y? ponownie 8 p?atów ciasta w taki sam sposób jak p?aty spodnie.
  • Przyci?? brzegi ciasta tak, aby tylko nieco wystawa?o.
  • Ostrym no?em naci?? dwa wierzchnie p?aty, ?eby po upieczeniu ?atwiej by?o pokroi? pitt?.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut na z?oty kolor, a? warstwy ciasta wyra?nie si? oddziel?.
  • Po wyj?ciu z piekarnika odstawi? na 10 minut.
  • Kroi? wzd?u? naci??.
  • Podawa? na gor?co lub na zimno.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°C
Porcje: 8
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 90 min
Kalorie: 295 kcal
T?uszcz: 5,8 g

3.2
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Pitta z kurczakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5