Drobiowe paszteciki z Bliskiego Wschodu

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Drobiowe paszteciki z Bliskiego Wschodu

Sk?adniki:
  • 1 porcja ciasta ricotta mleko
Kurczak i nadzienie warzywne
  • 1 ?y?eczka oliwy z oliwek
  • 1 ma?a czerwona cebula, pokrojona w kostk?
  • 1 ?odyga selera naciowego, pokrojona w kostk?
  • 1 ?y?eczka mielonego kminku
  • 1/2 ?y?eczki mielonej gorczycy
  • 1 l/2 szklanki gotowanego kurczaka, pokrojonego, bez skórki
  • l/2 szklanki startej cukinii lub posiekanej zielonej papryki
  • l/2 szklanki innych warzyw wed?ug w?asnego wyboru (np. posiekanego szpinaku lub tartej dyni)
  • 2 ?y?ki rodzynek ? su?tanek lub koryntek
  • 1 ?y?ka posiekanej ?wie?ej natki pietruszki lub oregano
  • 1/4 szklanki odt?uszczonego jogurtu naturalnego
  • 1 ?y?ka sosu chutney
  • 2 ?y?ki kaszki kuskus
  • 1 ?y?eczka startej skórki z cytryny
  • 2 ?y?eczki soku z cytryny
Ciasto ricotta
  • 2 szklanki m?ki z dodatkiem ?rodka spulchniaj?cego
  • 1/4 szklanki odt?uszczonego sera ricotta
  • 1/2 szklanki ma?lanki
  • 1 bia?ko
  • 2 ?y?ki oleju lub oliwy
  • 1?2 ?y?ki sch?odzonego chudego mleka
Sposób przygotowania:
  • 1 Nadzienie: Podgrza? oliw? na teflonowej patelni, na ?rednim ogniu.
  • Doda? cebul?, seler, kminek 1 gorczyc?.
  • Miesza? przez 2?3 minuty, a? zmi?kn? i wydziel? aromat.
  • 2 Doda? kurczaka, cukini?, pozosta?e warzywa, rodzynki, natk?, jogurt.
  • Dusi? przez 5?7 minut, od czasu do czasu mieszaj?c.
  • Odstawi? patelni? z ognia.
  • Doda? kuskus, skórk? i sok z cytryny i wymiesza?.
  • Sch?odzi?.
  • 3 Nagrza? piekarnik.
  • Form? do pieczenia wysmarowa? cienko olejem lub wy?o?y? papierem do pieczenia.
  • 4 Ciasto rozwa?kowa? na grubo?? 2 mm i wykroi? z niego 4 kr??ki o ?rednicy talerza deserowego.
  • Na po?ow? kr??ka na?o?y? 1/4 nadzienia, pozostawiaj?c wolny brzeg szeroko?ci ok. 1 cm.
  • Posmarowa? brzegi ciasta mlekiem lub wod?.
  • Placek z?o?y? na pó? i przycisn?? brzegi. Nak?u? ciasto w kilku miejscach widelcem.
  • Uk?ada? w przygotowanej uprzednio formie do pieczenia.
  • Posmarowa? mlekiem.
  • Zapieka? 20 minut, a? ciasto b?dzie kruche i nabierze z?otego koloru.
Ciasto ricotta
  • 1 Do malaksera wsypa? m?k?, ser ricotta, wla? ma?lank?, bia?ko i olej.
  • Miksowa? tylko do po??czenia si? sk?adników.
  • 2 Miksowa? na wolnych obrotach, dodaj?c chude mleko, a? ciasto nabierze g?adkiej konsystencji.
  • 3 Przenie?? ciasto na lekko oproszony m?k? blat.
  • Zagnie?? i uformowa? kul?.
  • Zawin?? w plastikow? foli? spo?ywcz? i w?o?y? do lodówki na pó? godziny lub d?u?ej.
  • Porcja wystarcza na tortownic? o ?rednicy 20 cm.
Uwagi:
 
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min
Kalorie: 549 kcal
T?uszcz: 18 g
Piec w temperaturze 190°C

3
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Drobiowe paszteciki z Bliskiego Wschodu:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5