Kurczak zapiekany w parmezanie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Telewizory led

Telewizory 3d

Tablety

Aparaty cyfrowe

Smartfony

Laptopy
Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak zapiekany w parmezanie

Składniki:
  • 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
  • 85 g drobno startego parmezanu
  • 2 drobno posiekane dymki
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 55 g stopionego masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
  • 1 Nagrzać piekarnik.
  • W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
  • Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
  • 2 Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
  • Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
  • Od razu podawać.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°C,
LUB „5"
Porcje: 4
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 20 min
Kalorie 334 kcal
Tłuszcz: 18 g
Uwaga: Mięso w panterce z parmezanu i pokruszonego pieczywa zatrzyma wilgoć i będzie soczyste.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i zielonymi warzywami lub sałatkami.

4.125
Głosowało: 32 osób
Opinie o Kurczak zapiekany w parmezanie
smakołyk - niunia [08.01 11:08]
Super potrawa!Normalnie niebo w gębie:)
 
Kurczak zapiekany w parmezanie - Critters [24.01 18:26]
Bardzo dobre
 
opinia - Miki [24.03 18:51]
Super pycha!!!
 
kurczak w parmezanie - elak [23.05 19:20]
pychotka, choć na pewno nie jest to danie dietetyczne :) i nadal nie jestem pewna, czy masą z parmezanu obkładamy z dwóch stron filet, czy tylko od góry??
 
niezle - kicia [01.06 18:05]
latwe i dobre
 
kurczak w parmezanie - kasia [19.07 16:26]
pyyycha!! cytryna z pietruszka nadaja daniu swiezosci:D:D
 
mniam - GabiRaf [01.08 15:06]
zrobiłam, choć kuchcikiem nie jestem... ciekawy smak, soczyste mięsko, pycha!!
 
Pierwszy raz cos smaze - Magda W [08.03 10:59]
Ten kurczak był pyszny musze teraz sprobowac cos innego
 
zaraz sie przekonam czy mija kolezanka umie gotowa - gosia [29.10 17:17]
siadamy wlasnie do szykowanego objadu przez moja wspollokatorke-kurczaka w parmezanie..po paru minutach miesko zapiekane z parmezanem znika szybciutko z talrza,pyyyyycha!!naprawde dobre,miekkie mieso i znakomity smak parmezanu!polecamy.
 
?????? - mike [12.04 13:17]
mam tylko pytanie zanim to przyrzadze- czy musze uzyc swiezego, bialego pieczywa czy poprostu bulki tartej???
 
spoko danie - dziki olo [10.02 13:59]
kurczak ok. zrobilismy z kromka chleba swiezego ( sadzilem, ze to ma byc suche ). nastepnym razem zrobimy z bulka tarta i ciekawe co wyjdzie:) ogolnie pycha. zasluzone 5 dla tego przepisu :)
 

Dodaj opinię o Kurczak zapiekany w parmezanie:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5