Kurczak zapiekany w parmezanie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak zapiekany w parmezanie

Składniki:
  • 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
  • 85 g drobno startego parmezanu
  • 2 drobno posiekane dymki
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 55 g stopionego masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
  • 1 Nagrzać piekarnik.
  • W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
  • Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
  • 2 Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
  • Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
  • Od razu podawać.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 190°C,
LUB ?5"
Porcje: 4
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 20 min
Kalorie 334 kcal
Tłuszcz: 18 g
Uwaga: Mięso w panterce z parmezanu i pokruszonego pieczywa zatrzyma wilgoć i będzie soczyste.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i zielonymi warzywami lub sałatkami.

4.05
Gosowao: 40 osb
Opinie o Kurczak zapiekany w parmezanie
smako?yk - niunia [08.01 10:08]
Super potrawa!Normalnie niebo w g?bie:)
 
Kurczak zapiekany w parmezanie - Critters [24.01 17:26]
Bardzo dobre
 
opinia - Miki [24.03 17:51]
Super pycha!!!
 
kurczak w parmezanie - elak [23.05 17:20]
pychotka, cho? na pewno nie jest to danie dietetyczne :) i nadal nie jestem pewna, czy mas? z parmezanu obk?adamy z dwch stron filet, czy tylko od gry??
 
niezle - kicia [01.06 16:05]
latwe i dobre
 
kurczak w parmezanie - kasia [19.07 14:26]
pyyycha!! cytryna z pietruszka nadaja daniu swiezosci:D:D
 
mniam - GabiRaf [01.08 13:06]
zrobi?am, cho? kuchcikiem nie jestem... ciekawy smak, soczyste mi?sko, pycha!!
 
Pierwszy raz cos smaze - Magda W [08.03 9:59]
Ten kurczak by? pyszny musze teraz sprobowac cos innego
 
zaraz sie przekonam czy mija kolezanka umie gotowa - gosia [29.10 16:17]
siadamy wlasnie do szykowanego objadu przez moja wspollokatorke-kurczaka w parmezanie..po paru minutach miesko zapiekane z parmezanem znika szybciutko z talrza,pyyyyycha!!naprawde dobre,miekkie mieso i znakomity smak parmezanu!polecamy.
 
?????? - mike [12.04 11:17]
mam tylko pytanie zanim to przyrzadze- czy musze uzyc swiezego, bialego pieczywa czy poprostu bulki tartej???
 
spoko danie - dziki olo [10.02 12:59]
kurczak ok. zrobilismy z kromka chleba swiezego ( sadzilem, ze to ma byc suche ). nastepnym razem zrobimy z bulka tarta i ciekawe co wyjdzie:) ogolnie pycha. zasluzone 5 dla tego przepisu :)
 

Dodaj opini o Kurczak zapiekany w parmezanie:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5