Kurczak w liściach winorośli

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak w liściach winorośli

Składniki:
  • 2 młode średniej wielkości przepołowione kurczęta
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki trawki cytrynowej drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 8?10 liści winorośli
Sposób przygotowania:
  • 1 Kurczęta umyć, osuszyć.
  • Wymieszać miód, sok, oliwę, tymianek i wino.
  • Kurczęta włożyć do naczynia i zalać połową marynaty.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na noc, 1?2 razy odwrócić na drogą stronę.
  • 2 Nagrzać piekarnik.
  • 3 Kurczaki zawinąć w liście winorośli, spiąć szpikulcami.
  • Piec w brytfance 25?30 minut.
  • Wyjąć liście i piec same kurczaki jeszcze 10 minut (aż będą dopieczone i zrumienione).
  • 4 Usunąć szpikulce.
  • Ułożyć kurczaki na liściach winorośli.
  • 5 Na patelni podgrzać pozostałą marynatę i polać nią kurczaki przed podaniem.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°C,
Porcje: 2 Przygotowanie: 10 min + schłodzenie
Pieczenie: 40 min
Kalorie: 535 kcal
Tłuszcz: 4,2 g

2.875
Gosowao: 16 osb
Opinie o Kurczak w liściach winorośli
ocena - Pikus [25.01 0:20]
Moze byc
 
Kurczak - Ba?ka [24.06 19:50]
Jeszcze nie wiem jak wygl?da ale smakowici wygl?da:)
 

Dodaj opini o Kurczak w liściach winorośli:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5