Składniki:- 2 młode średniej wielkości przepołowione kurczęta
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki trawki cytrynowej drobno posiekanej
- 1/2 szklanki białego wina
- 8?10 liści winorośli
| | Sposób przygotowania:- 1 Kurczęta umyć, osuszyć.
- Wymieszać miód, sok, oliwę, tymianek i wino.
- Kurczęta włożyć do naczynia i zalać połową marynaty.
- Przykryć i wstawić do lodówki na noc, 1?2 razy odwrócić na drogą stronę.
- 2 Nagrzać piekarnik.
- 3 Kurczaki zawinąć w liście winorośli, spiąć szpikulcami.
- Piec w brytfance 25?30 minut.
- Wyjąć liście i piec same kurczaki jeszcze 10 minut (aż będą dopieczone i zrumienione).
- 4 Usunąć szpikulce.
- Ułożyć kurczaki na liściach winorośli.
- 5 Na patelni podgrzać pozostałą marynatę i polać nią kurczaki przed podaniem.
|