Kurczak w glazurze morelowej z pikantnym nadzieniem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Kurczak pieczony Kurczak w cieście Kurczak z grilla Kurczak z patelni  

Kurczak w glazurze morelowej z pikantnym nadzieniem

Sk?adniki:
  • 1 1/3 kg kurczaka
  • 1 ?y?ka sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
Sos morelowy
  • 1/2 szklanki d?emu morelowego
  • 1 ?y?ka sosu sojowego
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 2 ?y?ki octu
  • 1 ?y?ka wody
?atwe nadzienie
  • 3?4 posiekane plasterki bekonu
  • 1 drobno posiekana du?a cebula
  • 1 1/2 szklanki op?ukanego ry?u dlugoziarnistego
  • 3 szklanki wrz?tku
  • 2 ?y?eczki mieszanki suszonych zió?
  • 2 ?y?ki posiekanej pietruszki
  • 1 ?y?ka m?ki do zag?szczenia sosu
Sposób przygotowania:
  • 1 Po??czy? wszystkie sk?adniki sosu i podgrzewa? na ma?ym ogniu, stale mieszaj?c.
  • 2 Przygotowa? kurczaka do pieczenia.
  • Wymiesza? sos morelowy z sosem sojowym i posmarowa? kurczaka na zewn?trz oraz wewn?trz, do ?rodka w?o?y? po?ówk? cytryny.
  • Po?o?y? kurczaka na ruszcie piersiami do do?u.
  • Do naczynia wla? fili?ank? wody.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
  • Wierzch nasmarowa? sosem, odwróci? i ponownie nasmarowa? sosem.
  • Piec przez nast?pne 40?50 minut.
  • Sprawdzi?, czy mi?so jest dopieczone w ?rodku.
  • 3 W trakcie pieczenia przygotowa? nadzienie.
  • Wszystkie sk?adniki w?o?y? do naczynia ?aroodpornego, przykry? i wstawi? do piekarnika poni?ej kurczaka.
  • Piec przez 40 minut, nast?pnie wyj?? z piekarnika i pozostawi? pod przykryciem przez 10 minut.
  • Kiedy kurczak b?dzie gotowy, owin?? go foli? i tak zostawi?.
  • Z blachy pod rusztem zebra? zastyg?y t?uszcz, po czym wla? 1 fili?ank? wody, aby rozpu?ci? zastyg?y sos z pieczeni.
  • Przela? sos do niewielkiego rondla, doda? 1 ?y?k? m?ki wymieszanej z wod?.
  • Mieszaj?c, doprowadzi? do wrzenia.
  • 4 Kurczaka poporcjowa?.
  • Podawa? z nadzieniem, sosem pieczeniowym i dodatkami warzywnymi.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 180°C,
Porcje: 4 Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
+ przygotowanie sosu
Kalorie: 782 kcal
T?uszcz: 3,4 g
Wskazówka: Aby sprawdzi?, czy mi?so jest gotowe, nale?y nak?u? najgrubsz? cz??? piersi i udek.
Je?li wyp?ywa czysty sok, kurczak jest gotowy.
Je?li sok ma ró?owe zabarwienie, nale?y mi?so piec d?u?ej.

3.2631578947368
Głosowało: 19 osób

Dodaj opinię o Kurczak w glazurze morelowej z pikantnym nadzieniem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5