Prowansalska zupa rybna z aioli

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Prowansalska zupa rybna z aioli

Skladniki:
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 por (cz??? bia?a i jasnozielona), oczyszczony i pokrojony na talarki o grubo?ci 1 cm
  • 1 ?odyga selera, posiekana
  • 1 posiekana marchew
  • 1 kg 300 g okrawków rybnych (?by, ogony)
  • 1 szklanka bia?ego, wytrawnego wina
  • 2 szklanki wody
  • skórka 1/2 pomara?czy otarta na ostrej tarce jarzynowej
  • 3 du?e ga??zki lub 1/2 ?y?eczki suchego tymianku
  • 3 li?cie laurowe
  • 1 ?y?eczka ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1 ?y?eczka nasion kopru
  • sól do smaku
  • 1 kg filetów z ryby (preferowana mieszanka morskiego okonia, dorsza, halibuta), pokrojonych w kostk? (3x3 cm)
  • grzanki do zupy
  • 3 ?y?ki posiekanego szczypiorku do dekoracji Atoli
  • 1 1/2 ?y?ki posiekanego czosnku
  • 1 ?y?eczka soli i dodatkowo sól do smaku
  • ?ó?tka 3 jaj
  • 1 szklanka oliwy z oliwek sok z cytryny
Sposób przygotowania:
  • W du?ym rondlu podgrza? oliw? na ?rednim ogniu. Doda? cebul?, por, seler i marchew gotowa? na ma?ym ogniu, a? warzywa b?d? mi?kkie (ok. 15 minut). Nast?pnie doda? rybne okrawki, wino, wod?, skórk? pomara?czy, tymianek, li?cie laurowe, pieprz i nasiona kopru. Zagotowa? zawarto?? rondla, zbieraj?c szumowiny, jakie pojawi? si? na powierzchni. Zmniejszy? ogie? i gotowa? ok. 35 minut. Przecedzi? zup? do czystego naczynia. Posoli? do smaku.
  • W czasie kiedy gotuje si? zupa, przygotowa? aioli zmiksowa? czosnek z ?ó?tkami i sol?. Ca?y czas miksuj?c, dodawa? powoli oliw?, a kiedy masa stanie si? g?adka i g?sta, robi? to nieco szybciej. Prze?o?y? do czystego naczynia, skropi? do smaku cytryn? i doda? sól (je?li jest potrzebna). Proporcje na 2 szklanki.
  • Zup? podgrza? na ?rednim ogniu. Doda? pokrojon? w kostk? ryb?. Je?li przygotowali?my tylko jeden rodzaj ryby doda? wszystko na raz, je?li kilka, dodawa? najpierw t? o najbardziej zwi?zanym mi?sie. Gotowa? ryb?, a? zacznie rozpada? si? na p?atki (3-4 minuty). ?y?k? cedzakow? prze?o?y? ryb? na gor?cy talerz. Zala? ok. 1/4, szklanki zupy, przykry? i trzyma? w cieple.
  • 1 szklank? aioli w?o?y? do ?redniego rondla. Zala? 1/2 szklanki gor?cego bulionu. Wymiesza?. Wla? ca?o?? do zupy. Gotowa? na ma?ym ogniu, mieszaj?c ca?y czas drewnian? ?y?k?, a? zupa zacznie g?stnie? (ok. 3 minut). Zupy nie wolno zagotowa?, aby si? nie zwa?y?a. Podawa? udekorowan? szczypiorkiem i grzankami.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.1666666666667
Głosowało: 6 osób
Opinie o Prowansalska zupa rybna z aioli
zupa prowansalska - smakosz68 [24.12 14:01]
Mia?em niebywa?? okazj? popróbowa? tego wynalazku. Mia?o to miejsce w restauracji Muzeum, znajduj?cej sie obok Muzeum Narodowego w Budapeszcie. Poprostu co? fantastycznego. Wyj?tkowa, Nadprzyrodzona, Wybitna, Niezwyk?a, Poezja smaku, Absolutna kulinarna rozkosz. Nawet najbardziej wybrednych amatorów frutti di mare rzuci na kolana. By?em bliski zmys?owego orgazmu! Sergio Pozna?
 

Dodaj opinię o Prowansalska zupa rybna z aioli:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5