Bouillabaisse

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Bouillabaisse

Skladniki:
  • 3 kg mieszanki ryb i owoców morza, ??cznie z filetami bia?ej ryby, krewetkami, ma??ami, krabem i ka?amarnic?
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 z?bki rozgniecionego czosnku
  • 2 du?e, posiekane cebule
  • 2 pory, pokrojone w talarki
  • 2 x 400 g pomidorów z puszki, z sosem, rozgniecionych
  • 1 ?y?ka ?wie?ego, posiekanego tymianku lub 1 1/2 ?y?eczki suszonego
  • 2 ?y?ki ?wie?ej, posiekanej bazylii lub 1 1/2 ?y?eczki suszonej
  • 2 ?y?ki ?wie?ej, posiekanej natki pietruszki
  • 2 li?cie laurowe
  • 2 ?y?ki startej skórki pomara?czy
  • 1 ?y?eczka szafranu
  • 255 ml wytrawnego, bia?ego wina
  • 255 ml wywaru z ryby ?wie?o zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Usun?? o?ci i skór? z filetów ryb, pokroi? je w kostk? (2 cm). Oczy?ci? krewetki, pozostawiaj?c nietkni?te ich ogony. Oczy?ci? muszle ma??y, usun?? osad. Kraba pokroi? w kostk?. Ca?o?? odstawi?.
  • Na du?ej patelni podgrza? na ?rednim ogniu oliw?. Doda? czosnek, cebul? i por. Sma?y? na z?oty kolor, ok. 5 minut. Doda? pomidory, tymianek, bazyli?, natk? pietruszki, li?cie laurowe, skórk? pomara?czy, szafran, wino i wywar z ryby. Zagotowa?, a nast?pnie gotowa? ok. 30 minut na zmniejszonym ogniu.
  • Doda? ryb? i kraba, gotowa? ok. 10 minut. Nast?pnie doda? pozosta?e owoce morza i dalej gotowa? ok. 5 minut, a? wszystko b?dzie mi?kkie. Posypa? pieprzem do smaku.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

2.8333333333333
Głosowało: 6 osób
Opinie o Bouillabaisse
praktyczna rada - Mima [20.12 18:32]
Proponuj? do ka?dej zupy rybnej (bouillabaisse, tom yum, helska halaszla, ...) ryby i inne owoce morza w?o?y? na 60-90 sek do wrz?tku przed w?o?eniem do zupy. Zupa b?dzie pozbawiona piany bia?kowej. Do bouillabaisse (ani innych da?)nie stosowa?bym gotowej mieszanki owoców morza. Polecam halibuta, diab?a morskiego, karpia. smacznego
 

Dodaj opinię o Bouillabaisse:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5