Ratatouille

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Ratatouille

Skladniki:
  • 1 du?y bak?a?an (ok. 455 g)
  • 1 ?y?ka soli i dodatkowo sól do smaku
  • 900 g dojrza?ych pomidorów, bez skórki i pestek, przekrojonych na pó?
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 250 g cukinii, pokrojonej na plasterki o grubo?ci 1 cm 250 g zielonej dyni, pokrojonej na plasterki o grubo?ci 1 cm
  • 1 zielona papryka, wydrylowana i pokrojona w paski o grubo?ci 15 mm
  • 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ?y?ka rozgniecionego czosnku
  • 3 ga??zki ?wie?ego tymianku lub 1/2 ?y?eczki suszonego
  • 6 ?y?ek posiekanej natki pietruszki
  • 6 ?y?ek posiekanej, ?wie?ej bazylii
  • ?wie?o zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
  • Bak?a?an (ze skórk?), pokroi? w kostk? (2 cm). Wrzuci? do ?redniej wielko?ci naczynia i posypa? ?y?k? soli, nast?pnie prze?o?y? na cedzak i pozostawi? na 30 minut, ?eby wyipu?ci? sok.
  • Pomidory pokroi? w ?wiartki, prze?o?y? do sita na 30 minut.
  • W du?ym rondlu lub na patelni, na ?rednim ogniu, zagrza? oliw?. Doda? cukini? i dyni? i sma?y?, a? zbr?zowiej? (ok. 5 minut). Prze?o?y? je ?y?k? cedzakow? do czystego garnka. Na patelni? pola? jeszcze 2 ?y?ki oliwy i przesma?y? papryk? (tak?e 5 minut). Prze?o?y? j? do garnka.
  • Op?uka? i osuszy? bak?a?an. Na patelni? pola? 4 ?y?ki oliwy i na gor?cym t?uszczu sma?y? bak?a?an. Cz?sto miesza?, ?eby si? nie przypali?. Kiedy lekko si? przyrumieni i zmi?knie (7 minut), prze?o?y? go do garnka z pozosta?ymi warzywami.
  • Na patelni? wla? pozosta?e 3 ?y?ki oliwy i zeszkli? cebule i czosnek. Doda? pomidory, tymianek i 2 ?y?ki natki pietruszki. Dusi? ok. 10 minut. Nast?pnie doda? wszystkie warzywa i dusi? kolejne 10 minut. Warzywa powinny by? mi?kkie, ale spr??yste. Zdj?? z ognia i delikatnie wymiesza? z pozosta?a natk? i 4 ?y?kami bazylii. Posypa? sol? i pieprzem do smaku. Podawa? na gor?co w temperaturze pokojowej. Przed podaniem doda? reszt? bazylii.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.9285714285714
Głosowało: 14 osób
Opinie o Ratatouille
ratatouille - ania [07.09 9:50]
bardzo lubie to danie i polecam!!!
 
- - zosia [28.04 6:37]
Moj ukochany Karolek robi mi to danie dzisiaj po pracy:) Na pewno bedzie przepyszne:)
 
ratatouille - miros?aw [25.11 12:28]
dzis robimy ze znajomymi francuski wieczorek, bede gotowal wlasnie ratatouille, mam nadzieje, ze wyjdzie
 
r - p [25.09 15:13]
Dobre, cho? w Francji jad?am lepsze :)czego? tutaj brakuje...
 

Dodaj opinię o Ratatouille:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5