Kiszona kapusta

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kiszona kapusta

Skladniki:
  • 4 1/2 kg bia?ej kapusty, poszatkowanej
  • 1/2 szklanki i 4 ?y?eczki niejodowanej soli
Sposób przygotowania:
  • Po??czy? w naczyniu z nierdzewnej stali 4 szklanki kapusty z 1/4 szklanki soli i odstawi? na 1 godzin?.
  • Prze?o?y? naso?on? kapust? do du?ego glinianego garnka. Doda? pozosta?? kapust? i soli? warstwami, pozostawiaj?c 8?10 cm wolnej przestrzeni pod przykryciem. Docisn?? kapust? ma?ym talerzem, k?ad?c na? odwa?nik lub kamie? o wadze 1 kg. Przykry? foli? i dok?adnie zawi?za?.
  • Odstawi? garnek w ciemne, ch?odne miejsce, o temperaturze nie wy?szej ni? 20°C. Kapusta zacznie fermentowa? dopiero po 7-10 dniach. Pozostawi? j? na 4?6 tygodni.
  • Po tym czasie prze?o?y? kapust? wraz z powsta?ym sokiem do du?ego rondla. Zagrza? na ?rednim ogniu. Prze?o?y? kapust? do wygotowanych szklanych s?oików i zala? odrobin? soku. S?oiki przykry? wieczkami i gotowa? we wrz?tku 20 minut. Dokr?ci? wieczka i odstawi? w ch?odne miejsce. Tak przechowywana kapusta nadaje si? przez rok do spo?ycia.
Uwagi:
 
Proporcje na 1 kg kiszonej kapusty

3.2558139534884
Głosowało: 43 osób
Opinie o Kiszona kapusta
Kapusta - Ania [27.05 9:43]
Lubie kapuste , bo jest bardzo kwa?na :P
 
kiszona kapusta - elfik [21.09 15:05]
ten przepis nie ma sensu; prawdziw? zdrow? kapust? kisi si? bez ?adnego podgotowywania ! Ja kisz? kapust? w ma?ych ilo?ciach, na bie??co. Jest gotowa czwartego- pi?tego dnia. Mam dwukilowy kamienny garnek po babci i jestem zdania , ?e kiszenie to jedna z najprostszych rzeczy w kuchni. Kapusta jest przepyszna, od jakiego? czasu kisz? tez dla wielu znajomych , bo wszyscy si? zachwycaj? ! Poci?t? krajalnic? kapust? ( np. 1 kg) przesypuje sol?, start? marchewk? i kminkiem (ostro?nie, jest do?c ostry). Wszystko to ubijam tak? drewnian? kulk? do rozcierania ciasta (zapomnia?am jak si? to nazywa); ka?d? warstw? (2-3 cm) do?c mocno. Na ko?cu przykrywam lnian? wygotowan? ?ciereczk?, talerzykiem i równie? wygotowanym kamieniem. Po 4 dniach jest super. Stoi ca?y czas w kuchni i nie wydziela podejrzanych zapachów. Jedna uwaga : ogólnie wszystko do kiszenia nale?y wygotowa?.Smacznego Magda
 
Kapusta - Tomek [03.11 9:34]
Jeszcze bardziej bedzie smakowac wam kiszona kapusta jesli dodacie skórke banana na wierzch.
 
kiszona kapusta - sneyk [16.01 20:30]
ja równie? uwielbia kiszon? kapust? i postanowi?em sam spróbowa? wed?ug przepisu elfika i uda?o si? smaczneczego
 
kapusta kiszona - Hanna [25.01 10:14]
kiszona kapusta jest bardzo zdrowa ibardzo smsczna mo?na j? przyrz?dza? na wielesposobów irobic z niej sa?atkii surówki
 
przysmak - ewa [23.04 15:11]
mam pytanie-a nie trzeba jej codziennie odkrywac,i dziurawic zeby wypuscic gazy?
 
kiszenie kapusty - genio44 [07.09 18:23]
szatkuje kapustewarstwa kapusty sol marchew posztkwana i ziarka suchego koprupo7 dniach mieszam po 10 wk?adam do s?oi i dozimnej piwnicy
 

Dodaj opinię o Kiszona kapusta:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5