Kiszona kapusta

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Lodówki

Zmywarki

Kuchnie

Tablety

Smartfony

Laptopy
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kiszona kapusta

Skladniki:
  • 4 1/2 kg białej kapusty, poszatkowanej
  • 1/2 szklanki i 4 łyżeczki niejodowanej soli
Sposób przygotowania:
  • Połączyć w naczyniu z nierdzewnej stali 4 szklanki kapusty z 1/4 szklanki soli i odstawić na 1 godzinę.
  • Przełożyć nasołoną kapustę do dużego glinianego garnka. Dodać pozostałą kapustę i solić warstwami, pozostawiając 8—10 cm wolnej przestrzeni pod przykryciem. Docisnąć kapustę małym talerzem, kładąc nań odważnik lub kamień o wadze 1 kg. Przykryć folią i dokładnie zawiązać.
  • Odstawić garnek w ciemne, chłodne miejsce, o temperaturze nie wyższej niż 20°C. Kapusta zacznie fermentować dopiero po 7-10 dniach. Pozostawić ją na 4—6 tygodni.
  • Po tym czasie przełożyć kapustę wraz z powstałym sokiem do dużego rondla. Zagrzać na średnim ogniu. Przełożyć kapustę do wygotowanych szklanych słoików i zalać odrobiną soku. Słoiki przykryć wieczkami i gotować we wrzątku 20 minut. Dokręcić wieczka i odstawić w chłodne miejsce. Tak przechowywana kapusta nadaje się przez rok do spożycia.
Uwagi:
 
Proporcje na 1 kg kiszonej kapusty

3.10810810811
Głosowało: 37 osób
Opinie o Kiszona kapusta
Kapusta - Ania [27.05 11:43]
Lubie kapuste , bo jest bardzo kwaśna :P
 
kiszona kapusta - elfik [21.09 17:05]
ten przepis nie ma sensu; prawdziwą zdrową kapustę kisi się bez żadnego podgotowywania ! Ja kiszę kapustę w małych ilościach, na bieżąco. Jest gotowa czwartego- piątego dnia. Mam dwukilowy kamienny garnek po babci i jestem zdania , że kiszenie to jedna z najprostszych rzeczy w kuchni. Kapusta jest przepyszna, od jakiegoś czasu kiszę tez dla wielu znajomych , bo wszyscy się zachwycają ! Pociętą krajalnicą kapustę ( np. 1 kg) przesypuje solą, startą marchewką i kminkiem (ostrożnie, jest dośc ostry). Wszystko to ubijam taką drewnianą kulką do rozcierania ciasta (zapomniałam jak się to nazywa); każdą warstwę (2-3 cm) dośc mocno. Na końcu przykrywam lnianą wygotowaną ściereczką, talerzykiem i również wygotowanym kamieniem. Po 4 dniach jest super. Stoi cały czas w kuchni i nie wydziela podejrzanych zapachów. Jedna uwaga : ogólnie wszystko do kiszenia należy wygotować.Smacznego Magda
 
Kapusta - Tomek [03.11 10:34]
Jeszcze bardziej bedzie smakowac wam kiszona kapusta jesli dodacie skórke banana na wierzch.
 
kiszona kapusta - sneyk [16.01 21:30]
ja również uwielbia kiszoną kapustę i postanowiłem sam spróbować według przepisu elfika i udało się smaczneczego
 
kapusta kiszona - Hanna [25.01 11:14]
kiszona kapusta jest bardzo zdrowa ibardzo smsczna można ją przyrządzać na wielesposobów irobic z niej sałatkii surówki
 
przysmak - ewa [23.04 17:11]
mam pytanie-a nie trzeba jej codziennie odkrywac,i dziurawic zeby wypuscic gazy?
 
kiszenie kapusty - genio44 [07.09 20:23]
szatkuje kapustewarstwa kapusty sol marchew posztkwana i ziarka suchego koprupo7 dniach mieszam po 10 wkładam do słoi i dozimnej piwnicy
 

Dodaj opinię o Kiszona kapusta:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5