Kapusta faszerowana ry?em i kasz? gryczan?

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kapusta faszerowana ry?em i kasz? gryczan?

Skladniki:
  • 1/3 szklanki mi?kkiego, pokruszonego mi??szu bu?ki
  • 2 ?rednie czerwone kapusty
  • 6 ?y?ek mas?a
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 1 1/2 szklanki drobno posiekanej marchwi
  • 1/2 szklanki ry?u d?ugoziarnistego
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 4 1/2 szklanki fond de volaille
  • 1 szklanka pomidorowego puree
  • 2 ?y?eczki soli
  • 1 ?y?eczka ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka posiekanej, natki pietruszki
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka pokrojonego w plasterki selera
  • 3 szklanki wytrawnego, bia?ego wina
  • 2 ?y?ki octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 180°C. Opiec bu?k? na jasny br?z (ok. 10 minut). Odstawi?.
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 190°C. Zdj?? zewn?trzne li?cie z kapusty. Wybra? i od?o?y? 12 naj?adniejszych li?ci. Pozosta?? cz??? g?owy przekroi? na ?wiartki i poszatkowa? tyle, aby zape?ni? jej skrawkami 2 szklanki.
  • W ?redniej wielko?ci rondlu, na ?rednim ogniu, stopi? 4 ?y?ki mas?a, doda? szalotki, 1/2 szklanki marchwi i sma?y? 1 minut?. Nast?pnie doda? poszatkowan? kapust? i sma?y? w ma?ej ilo?ci t?uszczu 3 minuty. Doda? ry? i kasz? gryczan? i sma?y? w ma?ej ilo?ci t?uszczu jeszcze 2 minuty. Doda? 2 1/2 szklanki fond de yolaille, puree pomidorowego, sól i pieprz, zagotowa?, a nast?pnie zmniejszy? ogie? i gotowa? jeszcze 15 minut, a? kasza b?dzie prawie mi?kka. Przestudzi? i wymiesza? z 1/2. szklanki natki pietruszki.
  • W du?ym garnku (powinno si? w nim zmie?ci? 12 faszerowanych li?ci), podgrza? na ?rednim ogniu 2 iy?ki mas?a i oliw? z oliwek. Doda? cebul?, seler i pozosta?? marchew, sma?y? 5 minut. Doda? wino i 2 szklanki fond de nolaille. Doprowadzi? do wrzenia i nast?pnie gotowa? 15 minut. Zdj?? z ognia.
  • W du?ym garnku zagotowa? osolon? wod? z octem winnym. Sparzy? w niej od?o?one li?cie kapusty (5-7 minut). Wyj?? ?y?k? cedzakow?. Kiedy nieco przestygn?, ?ci?? cz??? g?ównej, twardej ?y?ki li?ci, aby ?atwiej je by?o zwija?.
  • Na roz?o?onym li?ciu, z brzegu, po?rodku, po?o?y? 1/4-1/3 szklanki farszu. Zawija? jak polskie go??bki - z?o?y? do ?rodka cz??? li?cia z prawej i lewej strony, i zrolowa?. Uk?ada? w brytfannie do pieczenia ?szwem" do do?u.
  • Stopi? pozosta?? cz??? mas?a i pola? nim przygotowane porcje kapusty, posypa? opieczon? bu?k?. Piec pod przykryciem ok. 15 minut. Nast?pnie zdj?? pokryw? i piec w otwartej brytfannie kolejne 15 minut.
Uwagi:
 
POTRAWA DLA 6 OSÓB

3
Głosowało: 6 osób
Opinie o Kapusta faszerowana ry?em i kasz? gryczan?
Kapusta faszerowana to to nie jest - Izka [29.07 22:40]
Klasyczna kapusta faszerowana to nie jest, raczej jakis wariant go??bków. Kapust? sie faszerowa?o jako? w ca?o?ci, czy mo?e w ?wiartkach (?), co pami?tam z dzieci?stwa, jak ciocia robi?a. Teraz sama chcia?am co? takiego zrobi?, stad poszukiwania. Ten przepis mo?e i dobry, ale mocno pracoch?onny. Pozdrowienia znad patelni.
 

Dodaj opinię o Kapusta faszerowana ry?em i kasz? gryczan?:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5