Sa?atka z marynowanego buraka ?wik?owego

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Sa?atka z marynowanego buraka ?wik?owego

Skladniki:
  • 8 ?rednich buraków ?wik?owych
  • 2 szklanki octu winnego (z bia?ego wina)
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 ga??zek tymianku (ka?da d?ugo?ci 8 cm)
  • 1 li?? laurowy
  • 3 obrane, du?e, ca?e z?bki czosnku
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w w?skie plasterki
  • sól i ?wie?o zmielony pieprz
  • 2 g?ówki cykorii piórkowej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ?y?ki posiekanego szczypiorku, do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Buraki dok?adnie oczy?ci?. Gotowa? na parze pod przykryciem, a? b?dzie b?dzie je mo?na swobodnie przek?u? no?em (ok. 20?25 minut). W razie potrzeby dola? wody. Nast?pnie osuszy? i ostudzi? buraki, obra? je i pokroi? w okr?g?e plasterki o grubo?ci ok. 5 mm.
  • Na du?ym ogniu, w ?rednim rondlu, zagotowa? ocet z cukrem, ze skórk? i sokiem z cytryny. Nast?pnie gotowa? na ma?ym ogniu 3 minuty. Doda? plasterki buraków, zanurzy? w marynacie i gotowa? 2 minuty. Wyj?? buraki ?y?k? cedzakow?, prze?o?y? je do naczynia ze stali nierdzewnej, szk?a lub emaliowanego. Do marynaty doda? tymianek, li?? laurowy, czosnek i cebul?.
  • Marynat? odparowa? na du?ym ogniu do obj?to?ci 1 szklanki i zala? ni? buraki. Wymiesza? tak, aby p?yn dotar? do ka?dego plasterka. Ostudzi? w pokojowej temperaturze i wstawi? pod przykryciem do lodówki na minimum 3 dni, maksimum 2 tygodnie.
  • Wyj?? buraki z lodówki na 15 minut przed podaniem. Usun?? czosnek, li?? laurowy i tymianek. Posoli? i popieprzy? do smaku. Umy? i osuszy? cykori?, rozdzieli? listki. Talerzyki do sa?atki lub jedn? du?? salaterk? wy?o?y? cykori?. Na niej u?o?y? buraki i cebul?. Delikatnie pokropi? sa?atk? marynat? i oliw? z oliwek. Udekorowa? szczypiorkiem.
Uwagi:
 
Porcja dla 6 osób

3.4
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Sa?atka z marynowanego buraka ?wik?owego:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5