Ma??e na zimno w sosie z cytrusów

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Ma??e na zimno w sosie z cytrusów

Skladniki:
  • 36 ma??y
  • 1 szklanka wytrawnego, bia?ego wina
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 li?? laurowy
  • 1 ?y?ka posiekanego ?wie?ego tymianku lub 1 ?y?eczka suszonego tymianku
  • 2 posiekane szalotki
  • 1 ?y?ka i 1 ?y?eczka startej skórki pomara?czy
  • 1 ?y?ka i 1 ?y?eczka startej skórki cytryny mi??sz z 1 ma?ej pomara?czy (bez pestek, ?y?ek i b?onek), drobno pokrojonej
  • 2 ?y?ki drobno posiekanej cebuli lub natki pietruszki
  • sól i ?wie?o zmielony pieprz
  • sok z cytryny i pomara?czy (je?li b?dzie potrzebny)
  • 1 sa?ata mas?owa
Sposób przygotowania:
  • Dok?adnie oczy?ci? powierzchnie muszli z nalotu.
  • W du?ym rondlu wymiesza? wino z wod?, doda? li?? laurowy, tymianek, szalotki, po 1 ?y?ce skórki z pomara?czy i z cytryny. Ca?o?? zagotowa? na du?ym ogniu. Doda? ma??e i dalej gotowa? ok. 1 minuty, nast?pnie wszystkie otwarte ma??e prze?o?y? do oddzielnego garnka. Rondel przykry? i dalej gotowa?, zdecydowanie potrz?saj?c raz czy dwa. Co 20?30 sekund odkrywa?, aby sprawdzi?, czy muszle si? otworzy?y. Je?li która? pozostanie zamkni?ta, po 5 minutach gotowania nale?y j? wyrzuci?.
  • Po wyj?ciu wszystkich ma??y zmniejszy? ogie? i gotowa? wywar tak d?ugo, a? w rondlu zostanie go YA szklanki. Przecedzi? przez g?st? tkanin? do naczynia z nierdzewnej stali, szk?a lub ceramicznego. Doda? pomara?cz? i cebul? oraz pozosta?? skórk? pomara?czy i cytryny. Wyj?? ma??e z muszli, pozostawiaj?c 12 po?ówek muszli i doda? do wywaru. Zamiesza? i odstawi? do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na ca?y dzie?. Wyj?? z lodówki na 20 minut przed podaniem. Posypa? sol? i pieprzem do smaku. Mo?na doda? sok z pomara?czy i cytryny.
  • Przed podaniem u?o?y? ?y?k? ma??e z odrobin? wywaru w ka?dej z od?o?onych 12 muszli. Wyk?ada? je na oddzielne talerze lub na pó?misek, udekorowane li??mi sa?aty. Pozosta?e ma??e uk?ada? na li?ciach sa?aty.
Uwagi:
 
PRZYSTAWKA DLA 6 OSÓB LUB DANIE DLA 3

2.6
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Ma??e na zimno w sosie z cytrusów:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5