Pieczone kurcz?ta z farszem grzybowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Pieczone kurcz?ta z farszem grzybowym

Skladniki:
  • 60 g suszonych kapeluszy grzybów
  • 3 kurcz?ta (ok. 690 g)
  • 3 ?y?ki mas?a, mi?kkiego
  • 2 ?y?ki posiekanego ?wie?ego tymianku lub 2 ?y?eczki suszonego
  • 1 ?y?ka soli
  • 2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1/2 ?y?eczki skruszonych li?ci laurowych
  • 1 ?y?ka rozgniecionego czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego bia?ego wina
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 500 g grzybów, pokrojonych w plasterki o grubo?ci 0,5 mm
Sposób przygotowania:
  • Suszone grzyby moczy? w gor?cej wodzie 20 minut. W tym czasie umy? kurcz?ta, osuszy?, usun?? ko?cówki skrzyde?.
  • Grzyby wyj?? z wody ?y?k? cedzakow? uwa?aj?c, aby nie wy?owi? zanieczyszcze? i piasku. Wod? dok?adnie odcedzi? przez bardzo g?ste sito lub tkanin?, przela? do ma?ego rondla. Doda? suszone grzyby i 1 ?y?k? mas?a. Odparowa? na ma?ym ogniu (7 minut). Powsta?? mas? wype?ni? kurcz?ta.
  • W ma?ym naczyniu zmiesza? pozosta?e 2 ?y?ki mas?a, tymianek, sól, pieprz i li?? laurowy. Posmarowa? mas? ptaki. Przykry? foli? spo?ywcz? i wstawi? do lodówki na 4 godziny lub na ca?? noc.
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 190°C. Kurcz?ta o temperaturze pokojowej u?o?y? na blasze do pieczenia. Zmiesza? czosnek, wino i oliw? z oliwek. Kurcz?ta piec, polewaj?c je co 15 minut zalew? winn? i sosem z pieczenia. Doda? plasterki grzybów i dalej piec ok. 25 minut, a? kurcz?ta nabior? z?otego koloru, sok z mi?sa b?dzie czysty, a nó? b?dzie ?atwo w nie wchodzi?. Wyj?? kurczaki z pieca i odstawi? na 5 minut. Ostrym no?em lub no?yczkami do drobiu przeci?? ptaki na pó?. Po?ówki u?o?y? na talerzach ze ?wie?ymi i suszonymi grzybami.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3.8571428571429
Głosowało: 7 osób
Opinie o Pieczone kurcz?ta z farszem grzybowym
DANIE - Alknlg [06.05 15:02]
bardzo dobry przepis ,?atwe wykonanie i ogólnie super!!!!!!!!
 
pieczone kurcz?ta z farszem grzybowym - pani domu [07.05 7:16]
Ogólnie danie wygl?da smakowicie, tylko kurcz?ta to kojarzy mi si? z ma?ymi piskl?tami,,,
 

Dodaj opinię o Pieczone kurcz?ta z farszem grzybowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5