Kurczak po florencku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Kurczak po florencku

Skladniki:
  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 ma?a cebula
  • 1 ga??zka naci selera, posiekana
  • 1 marchew, posiekana
  • 2-3 szklanki gor?cej wody
  • 1 drobiowa kostka roso?owa
  • 3 ziarnka pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 kg paczkowanego mro?onego szpinaku, rozmro?onego
  • 1 ?y?ka oliwy
  • 1 ?rednia cebula, drobno posiekana
  • sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa
  • 2 ?y?ki ?mietany
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 4 ?y?ki m?ki
  • 1/2 szklanki ?mietany (wedle uznania)
  • 2 ?y?ki startego sera
Sposób przygotowania:
  • Do du?ego rondla w?o?y? udka kurczaka, cebul?, seler, marchew i zala? gor?c? wod?, tak ?eby tylko przykry? mi?so i warzywa. Dosypa? pokruszon? kostk? roso?ow?, sól i doda? ziarnka pieprzu. Zagotowa?, natychmiast zmniejszy? ogie? i gotowa? jeszcze 45 minut.
  • W ?rednim rondlu zeszkli? cebul?, doda? szpinak i dok?adnie wymiesza?. Dusi? szpinak w sosie w?asnym 10 minut. Nast?pnie doda? ?mietan? i wymiesza?. Szpinak na?o?y? na pó?misek lub talerze, na nim u?o?y? udka. Przykry? foli? aluminiow? dla utrzymania ciep?a. Odla? wywar, i je?eli jest go wi?cej ni? 2 szklanki, przela? do czystego garnka i odparowa? do obj?to?ci 2 szklanek. W czystym rondlu stopi? mas?o, mieszaj?c doda? m?k? i gotowa? 1 minut?. Zestawi? z ognia i stopniowo dolewa? wywar z kurczaka. Ponownie postawi? na ogniu i mieszaj?c gotowa?, a? sos zg?stnieje. Ponownie zestawi? z ognia, doda? ser i ?mietan?. ?y?k? pola? ka?de z udek. Dekorowa? cytryn?. Podawa? ?wie?e.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4 OSÓB

3
Głosowało: 3 osób
Opinie o Kurczak po florencku
udka - sylwia:) [22.04 14:45]
wydaj? mi sie ?e beda dobre tak przyz?dzone udka...musz? sprobowa?! :)
 

Dodaj opinię o Kurczak po florencku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5