Coq au vin

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Coq au vin

Skladniki:
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek
  • 200 g bekonu pokrojonego w grube plastry
  • 12 marynowanych lub zeszklonych cebul
  • 125 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 6 pokrojonych w plasterki szalotek
  • 3 ?y?ki m?ki 2 ?y?ki brandy
  • 1 1/2 szklanki dobrego czerwonego wina
  • 1 ?y?eczka cukru sól i pieprz do smaku
  • 1 ga??zka ?wie?ego tymianku i 2 li?cie laurowe
  • 2 ?y?ki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  • Piersi kurczaka przekroi? przez chrz?stk? na 2 lub 3 cz??ci. Od?o?y?. Zdj?? skórk? z bekonu, i pokroi? go w kostk? (0,5x0,5 cm). Podgrza? mas?o i oliw? na du?ej patelni, doda? bekon, sma?y? na br?zowo. Nast?pnie doda? cebul?, a po 2 minutach grzyby. Sma?y?, a? wszystko nabierze jasnobr?zowego koloru. ?y?k? cedzakow? prze?o?y? grzyby i warzywa do ?aroodpornego naczynia.
  • Kurczaka obtoczy? w m?ce i u?o?y? na patelni. Obsma?y? na br?zowo ze wszystkich stron. Prze?o?y? do naczynia z warzywami. Zla? t?uszcz z patelni. Zmniejszy? ogie?, wla? brandy i j? zapali?. Nast?pnie dola? wino. Na ma?ym ogniu odczeka?, a? nabior? br?zowego koloru i po??cz? si? ze skwarkami. Doda? cukier i zla? do naczynia z kurczakiem. Doda? sól, pieprz, tymianek, li?? laurowy, i pietruszk?. Posypa? pozosta?? m?k?. Piec pod przykryciem w piekarniku o temperaturze 180°C, ok. 40 minut, a? kurczak stanie si? mi?kki, a sos zg?stnieje. Dekorowa? natk?. Podawa? w naczyniu do pieczenia.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4-6 OSÓB

3
Głosowało: 9 osób
Opinie o Coq au vin
ciacho - gruby kusmier [07.05 11:42]
nie dobre
 
Coq au vin - zibi [13.03 15:19]
najlepszy jest kogut , miesko jest bardzo aromatyczne - ale z drugiej strony nie jest ?atwo kupic koguta zw?aszcza w duzym miescie
 
Coq au vin - moni [01.12 15:16]
typowo alzacka potrawa podawana najchetniej podczas winobrania.. i oczywiscie tylko kogut!!! Coq inaczej kogut wiec niech bedzie jakw przepisie. a o meska kurke mozna powalczyc na wsi czasem sie udaje. warto bo to swietny przepis. od razu moge poradzic zeby najlepiej dusic w naczyniu z kamionki, wtedy smakuje najlepiej!
 

Dodaj opinię o Coq au vin:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5