Pieczony homar w trzech sosach

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Pieczony homar w trzech sosach

Skladniki:
  • 2 ?ywe homary (ok. 1 kg ka?dy)
  • ok. 1/4 szklanki stopionego mas?a
Kremowy sos z bazylii
  • 1 szklanka ?mietany lub creme fraiche (zob. s. 78)
  • 1/4 szklanki ?wie?ej, posiekanej bazylii
  • 2 ?y?ki soku z cytryny sól i ?wie?o zmielony pieprz
Masa z szalotek, estragonu i mas?a
  • 1 szklanka i 1 ?y?ka mas?a
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 ?y?ki wytrawnego, bia?ego wina
  • 2 ?y?ki posiekanego, ?wie?ego estragonu
  • 1/4 ?y?eczki soli
  • 1/2 ?y?eczki ?wie?o zgniecionego pieprzu
Vinaigrette z letniego ogrodu
  • 2 ?y?ki octu jab?kowego
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 1 ?y?eczka musztardy Dijon
  • 2 ?y?ki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki pulpy ze ?wie?ych pomidorów
  • 2 ?y?eczki posiekanego szczypiorku
  • sól i ?wie?o zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
  • Na du?ym ogniu zagotowa? w du?ym garnku osolon? wod?. W?o?y? na 2 minuty homary. Wyj??, osuszy?. Kiedy s? na tyle ch?odne, ?e mo?na je trzyma? w d?oni, rozci?? je na pó? ostrym no?em. Wyj?? wn?trzno?ci i ?y?k? z ogona.
  • Posmarowa? homary stopionym mas?em i u?o?y? na ruszcie skorupami do góry. Piec na ?rednim ogniu ok. 8?10 minut. Przekr?ci?, ponownie posmarowa? mas?em i piec, a? ogony b?d? bia?e (ok. 5 minut). Prze?o?y? na pó?misek. Szczypce rozewrze? i piec je jeszcze 3?4 minuty. Podawa? z sosami. PORCJA DLA 4 OSÓB
Kremowy sos z bazylii
  • W ma?ym rondlu dok?adnie wymiesza? ?mietan?, bazyli? i sok z cytryny, posoli? i popieprzy? do smaku. Schowa? pod przykryciem do lodówki na 1 godzin? lub na ca?y dzie?. Wyj?? na 30 minut przed podaniem. Przepis na 1 1/4 szklanki
Masa z szalotek, estragonu i mas?a
  • W ma?ym rondlu, na ?rednim ogniu, stopi? 1 ?y?k? mas?a. Doda? szalotk? i sma?y?, a? b?dzie mi?kka (ok. 5 minut). Nast?pnie doda? wino i zmniejszy? ogie?, aby je odparowa?. Doda? estragon i 1 szklank? mas?a i dok?adnie zmiksowa? mikserem, a? masa b?dzie puszysta i g?adka.
  • Doda? sól i pieprz do smaku. W?o?y? mas? do foremek do podania i sch?odzi? 1 godzin? lub 1 dzie?. Poda? tu? przed spo?yciem. PRZEPIS NA 1 SZKLANK?
Vinaigrette z letniego ogrodu
  • W ?rednim rondlu dok?adnie wymiesza? ocet, sok z cytryny, musztard? i natk?. Powoli dodawa? oliw?, bez przerwy mieszaj?c, a? masa b?dzie g?adka i g?sta. Doda? pomidory i szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Przepis na 1 1/4, szklanki
Uwagi:
 
Brak
 
3.7272727272727
Głosowało: 11 osób
Opinie o Pieczony homar w trzech sosach
mniami - zosia [11.03 18:13]
po prostu wspania?e
 
am am - ziutek [15.04 16:49]
pycha normalnie nie wiedzia?em jak wyrazi? s?owami ten przepyszny smak!!!!!!!
 

Dodaj opinię o Pieczony homar w trzech sosach:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5