?oso? en croute

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

?oso? en croute

Skladniki:
  • 6 filetw z ?ososia, bez skrki (ok. 200 g ka?dy)
  • sl i czarny pieprz do smaku
  • 500 g gotowego, zrolowanego ciasta francuskiego
  • 2 ?y?ki kaszy manny
  • 15 g mas?a
  • drobno starta skrka i sok z 1/2 cytryny
  • po 1 ?y?ce posiekanych ?wie?ych oliwek, natki pietruszki i estragonu
  • 1 du?e ??tko jaja zmieszane z 1 ?y?k? mleka (do glazury)
Sos zio?owy
  • 40 g pokrojonego w kostk? mas?a
  • 1 ?y?ka mia?kiej m?ki 200 ml wywaru z ryby
  • 3 ?y?ki bia?ego wina
  • 1 ?y?ka t?ustej ?mietany po 1 ?y?ce posiekanej natki pietruszki, kopru i estragonu
  • sl i pieprz do smaku
Sposb przygotowania:
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 220C. U?o?y? filery na papierze do pieczenia, posypa? sol? i pieprzem i wstawi? do lodwki. Ciasto przekroi? na 2 cz??ci jedn? znacznie wi?ksz? od drugiej. Mniejsz? cz??? uformowa? w prostok?t nieco wi?kszy niz filety. U?o?y? na nawil?one] blasze do pieczenia i ponakluwa?. Wstawi? do lodwki na 15 minut.
  • Ciasto picec 8-10 minut, nast?pnie posypa? kasz? mann?, u?o?y? na nim filety, ob?o?y? mas?em, pokropi? sokiem z cytryny i posypa? skrk? z cytryny, oliwkami, natk? i estragonem. Odstawi?. Pozosta?ym ciastem, uformowanym w prostok?t meco wi?kszy? od podstawy, prkry? filety, zawin?? brzegi pod spd. Posmarowa? ciasto sk?adnikami do glazury. Pi?c 15 minut, nast?pnie zmniejszy? temperatur? do 160C Pi?c jeszcze 15 minut. Je?li ciasto zacznie si? przypala?, przykry? je foli? do pieczenia.
  • W tym samym czasie przygotowa? sos. Mas?o stopi? na patelni. Doda? m?k? i miesza? 1 minut?, nast?pnie doda? wywar i wino. Doprowadzi? do wrzenia, ci?gle mieszaj?c, zmniejszy? ogie? i gotowa? jeszcze 5 minut, a? sos zg?stnieje. Doda? ?mietan?, zio?a, posypa? sol? i pieprzeni. Podawa? z ryb?.
Uwagi:
 
POTRAWA DLA 6 OSB

3.7
Gosowao: 30 osb
Opinie o ?oso? en croute
losos - andzia [15.08 14:18]
super
 
losos - zbyszek [19.08 20:35]
wyglada smakowicie jutro sprobuje zrobic
 
loso? by zarombisty - hks [28.05 15:48]
?oso? by? zarombiscie ochydny
 
losos - kris [09.03 8:04]
zrobilam takie danie. Jest naprawde extra.
 
Saumon en croute, czyli losos w ciescie francuskim - renata [09.03 15:28]
Robie czesto takiego lososia, tylko miedzy ciasto a lososia dozucam zesmazone 3 cebule "eszalotki", dodaje to dodatkowego smaku i danie nie jest takie suche. Podaje z salata zielona z sosem cebulowym.
 

Dodaj opini o ?oso? en croute:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5