?oso? en croute

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

?oso? en croute

Skladniki:
  • 6 filetów z ?ososia, bez skórki (ok. 200 g ka?dy)
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 500 g gotowego, zrolowanego ciasta francuskiego
  • 2 ?y?ki kaszy manny
  • 15 g mas?a
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • po 1 ?y?ce posiekanych ?wie?ych oliwek, natki pietruszki i estragonu
  • 1 du?e ?ó?tko jaja zmieszane z 1 ?y?k? mleka (do glazury)
Sos zio?owy
  • 40 g pokrojonego w kostk? mas?a
  • 1 ?y?ka mia?kiej m?ki 200 ml wywaru z ryby
  • 3 ?y?ki bia?ego wina
  • 1 ?y?ka t?ustej ?mietany po 1 ?y?ce posiekanej natki pietruszki, kopru i estragonu
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 220°C. U?o?y? filery na papierze do pieczenia, posypa? sol? i pieprzem i wstawi? do lodówki. Ciasto przekroi? na 2 cz??ci jedn? znacznie wi?ksz? od drugiej. Mniejsz? cz??? uformowa? w prostok?t nieco wi?kszy niz filety. U?o?y? na nawil?one] blasze do pieczenia i ponakluwa?. Wstawi? do lodówki na 15 minut.
  • Ciasto picec 8-10 minut, nast?pnie posypa? kasz? mann?, u?o?y? na nim filety, ob?o?y? mas?em, pokropi? sokiem z cytryny i posypa? skórk? z cytryny, oliwkami, natk? i estragonem. Odstawi?. Pozosta?ym ciastem, uformowanym w prostok?t meco wi?kszy? od podstawy, prkry? filety, zawin?? brzegi pod spód. Posmarowa? ciasto sk?adnikami do glazury. Pi?c 15 minut, nast?pnie zmniejszy? temperatur? do 160°C Pi?c jeszcze 15 minut. Je?li ciasto zacznie si? przypala?, przykry? je foli? do pieczenia.
  • W tym samym czasie przygotowa? sos. Mas?o stopi? na patelni. Doda? m?k? i miesza? 1 minut?, nast?pnie doda? wywar i wino. Doprowadzi? do wrzenia, ci?gle mieszaj?c, zmniejszy? ogie? i gotowa? jeszcze 5 minut, a? sos zg?stnieje. Doda? ?mietan?, zio?a, posypa? sol? i pieprzeni. Podawa? z ryb?.
Uwagi:
 
POTRAWA DLA 6 OSÓB

3.7
Głosowało: 30 osób
Opinie o ?oso? en croute
losos - andzia [15.08 14:18]
super
 
losos - zbyszek [19.08 20:35]
wyglada smakowicie jutro sprobuje zrobic
 
loso? by zarombisty - hks [28.05 15:48]
?oso? by? zarombiscie ochydny
 
losos - kris [09.03 8:04]
zrobilam takie danie. Jest naprawde extra.
 
Saumon en croute, czyli losos w ciescie francuskim - renata [09.03 15:28]
Robie czesto takiego lososia, tylko miedzy ciasto a lososia dozucam zesmazone 3 cebule "eszalotki", dodaje to dodatkowego smaku i danie nie jest takie suche. Podaje z salata zielona z sosem cebulowym.
 

Dodaj opinię o ?oso? en croute:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5