Udziec jagni?cy z bia?? fasol?

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Udziec jagni?cy z bia?? fasol?

Skladniki:
  • 2 1/2 szklanki suchej, bia?ej fasoli
  • 1 szklanka solonej wieprzowiny, pokrojonej w kostk? (1 cm)
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanego selera
bou?uet garni
  • 2 szklanki i 2 ?y?ki wytrawnego, bia?ego wina
  • 3 1/2 szklanki fond de volaille
  • 1 udziec jagni?cy (ok. 2 kg), wytrybowany i ponacinany
  • 2 z?bki czosnku, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 ?y?eczki soli
  • 1 ?y?eczka ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1 ?y?eczka ?wie?ego, posiekanego tymianku lub 1/2 ?y?eczki suszonego
  • 1 li?? laurowy, pokruszony
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 2 ?y?ki drobno posiekanej natki pietruszki, do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Fasol? zala? 8 szklankami zimnej wody i odstawi? na noc do namoczenia. Aby namoczy? fasol? szybko, nale?y j? zagotowa?, gotowa? 1 minut?, i odstawi? na 1 godzin? pod przykryciem. Nast?pnie fasol? odcedzi? i odstawi?.
  • W du?ym, ?aroodpornym naczyniu, podsma?y? wieprzowin?, a? si? zarumieni. ?y?k? cedzakow? prze?o?y? mi?so na papier i ods?czy? z t?uszczu. Odla? t?uszcz. W razie potrzeby uzupe?ni? niedobór t?uszczu mas?em, tak ?eby w naczyniu zosta?y go 3 ?y?ki. Doda? do t?uszczu marchew, cebul? i seler i sma?y? na ma?ym ogniu, a? zmi?kn? (ok. 10 minut). Doda? fasol?, solon? wieprzowin?, bou?uet garni, 2 szklanki wina ifond de volaille.
  • Zagotowa? potraw? na ?rednim ogniu, ca?y czas mieszaj?c. Zmniejszy? ogie?, przykry? i gotowa?, a? fasola zmi?knie. W zale?no?ci od fasoli, mo?e to potrwa? do 3 godzin.
  • Zrobi? na ud?cu 10 naci?? o g??boko?ci ok. 1 cm i d?ugo?ci ok. 0,5 cm. Naszpikowa? mi?so czosnkiem. Zmiksowa? pozosta?y czosnek, sól, pieprz, tymianek, li?? laurowy, oliw? i 2 ?y?ki wina. Wyla? zmiksowane przyprawy na mi?so, posmarowa? je i pozostawi? w lodówce do zamarynowania na minimum 5 godzin, a najlepiej na noc.
  • Podgrza? piekarnik do 180°C. W zag??bieniu w fasoli u?o?y? mi?so. Skropi? fasol? wywarem. Piec bez przykrycia ok. 1 godziny. Odstawi? przed krojeniem na ok. 10 minut.
  • Jagni?cin? podawa? pokrojon? w plastry. Mi?so i fasol? mo?na podawa? na osobnych pó?miskach lub na jednym ? wówczas mi?so nale?y otoczy? fasol?. Fasol? udekorowa? posiekan? natk? pietruszki.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

3
Głosowało: 14 osób

Dodaj opinię o Udziec jagni?cy z bia?? fasol?:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5