Skladniki:- 1/3 szklanki bu?ki tartej
- 1 kg ?opatki wieprzowej
- 1 szalotka, obrana i przekrojona na pó?
- 2 z?bki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 du?e jajo
- 1/2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego pieprzu
- 1 ?y?eczka imbiru
- 1 ?y?eczka posiekanych go?dzików
- ga?ka muszkato?owa
- 1/2 ?y?eczki soli
- 1/2 szklanki szampana
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
Sos musztardowy- 1/4 szklanki musztardy miodowej
- 3/4 szklanki ?mietany lub creme fraiche
- sól i ?wie?o zmielony pieprz
| | Sposób przygotowania:- Podgrza? piekarnik do temperatury 180°C. Opieka? bu?k? ok. 5 minut, odstawi?. Wytrybowa? mi?so i pokroi? w kostk? (5 cm). Nie odcina? t?uszczu.
- Aby zrobi? kie?baski, nale?y zmiesza? bu?k?, mi?so, szalotk?, czosnek, jajko, pieprz, imbir, go?dziki, ga?k?, sól i szampan. Umie?ci? wszystko w naczyniu do miksowania i rozdrobni? na g?adk? mas?. Doda? cebul? i wymiesza? mikserem.
- Uformowa? z masy 6 pasztecików, prze?o?y? na du?y talerz i pod przykryciem wstawi? do lodówki na 4-8 godzin.
- Aby zrobi? sos musztardowy, nale?y zmiesza? musztard? ze ?mietan? i doprawi? sol? oraz pieprzem. Proporcje na 1 szklank? sosu.
- Przygotowa? ruszt. Opieka? paszteciki, przekr?caj?c je, a? si? upiek? ? maksimum 15 minut. Podawa? na gor?cym talerzu z niewielk? ilo?ci? sosu musztardowego.
|