Skladniki:- 225 g du?ych wydrylowanych suszonych ?liwek
- 2 szklanki póls?odkiego bia?ego wina
- 2 ?y?eczki suszonego tymianku
- 2 ?y?ki mielonej papryki
- 2 pokruszone li?cie laurowe lub 1 ?y?eczka zmielonych
- 1 ?y?ka soli
- 2 ?y?eczki czarnego pieprzu w ziarnkach
- 3 kg wieprzowiny (biodrówki), wy trybowanej, nie wi?zanej
- 4 du?e z?bki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
| | Sposób przygotowania:- ?liwki moczy? przez noc w winie. Osuszy?. Wino odstawi?.
- Tymianek, papryk?, li?? laurowy, sól i pieprz zemle? na mia?ki puder.
- Zdj?? z wieprzowiny warstw? t?uszczu, pozostawiaj?c ok. 2,5 mm. Naci?? mi?so przez ?rodek, roz?o?y? oba p?aty niczym stronice ksi??ki. Natrze? zmielonymi przyprawami i u?o?y? ?liwki. Zrolowa? mi?so i spi?? szpikulcami co 2 cm. Ostrym no?em naci?? na g??boko?? 1 cm powierzchni? pokryt? t?uszczykiem. Obtoczy? plasterki czosnku w zmielonych przyprawach i naszpikowa? nimi mi?so. Posypa? mi?so pozosta?ymi przyprawami. U?o?y? na talerzu, przykry? foli? spo?ywcz? i wstawi? do lodówki na 12 godzin.
- Podgrza? piekarnik do temperatury 180°C. Prze?o?y? mi?so na ruszt blachy do pieczenia i piec ok. 2 godzin, a? temperatura mi?sa b?dzie wynosi?a 72°C. Piek?c, co 25 minut polewa? mi?so odstawionym winem. Upieczone mi?so ostudzi? w temperaturze pokojowej. Nast?pnie wstawi? do lodówki. Podawa? pokrojone w cienkie plastry.
|