Jagni?ce golenie w sosie czosnkowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Jagni?ce golenie w sosie czosnkowym

Skladniki:
  • 6 goleni jagni?cych (bez raciczek, ok. 455?600 g), podzielonych na 3-4 cz??ci
  • 2 g?ówki czosnku, podzielonego na z?bki (nie obiera?)
  • 6 obranych ze skórki du?ych pomidorów
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 ?y?ka soli
  • 1 1/2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 4 du?e ga??zki ?wie?ego tymianku lub 1 ?y?eczka suszonego
  • 1 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
Sposób przygotowania:
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 150°C. Usun?? z mi?sa t?uszcz, odstawi?. Na du?ej patelni sma?y? czosnek i pomidory z oliw?, bez przykrycia, ok. 45 minut, a nast?pnie prze?o?y? do osobnego naczynia. Kiedy przestygnie, d?oni? usun?? skórki. Posieka? pomidory.
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 200°C. Mi?so posypa? sol? i pieprzem. Piec ok. 30 minut, przekr?ci?, doda? szalotk? i dalej piec ok. 15 minut.
  • Odla? t?uszcz z wyj?tkiem 2 ?y?ek. Na patelni przesma?y? pomidory, czosnek i tymianek z czerwonym winem. Dusi? pod przykryciem ok. 30 minut, a nast?pnie kolejne 30 minut bez przykrycia. Golenie przekr?ci? w piekarniku i dalej piec, a? b?d? mi?kkie i widelec b?dzie w nie lekko wchodzi? (ok. 20?30 minut).
  • Prze?o?y? golenie na gor?cy talerz. Przykry? foli? aluminiow? i trzyma? w stygn?cym piekarniku. Duszone pomidory z patelni prze?o?y? do miseczki, odstawi? na 5 minut. Zebra? ?y?k? t?uszcz z wierzchu. Nast?pnie przela? do naczynia do miksowania i zmiksowa? na g?adk? mas?. Podgrza? sos i gor?cym polewa? mi?so.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSÓB

4.3913043478261
Głosowało: 23 osób
Opinie o Jagni?ce golenie w sosie czosnkowym
jagni?ce golenie w sosie czosnkowym - pawe? [14.03 18:27]
smakowicie wygl?da
 
jagni?ce golenie w sosie czosnkowym - Agnieszka [16.03 16:27]
s? powalaj?ce. Musicie spróbowa?!! To wyjatkowe mi?sko, bardzo zdrowe ;)i smaczne!!!Korzysta?am z Waszego przepisu. Polecam, dla osób, ktore lubi? zje?? co? "innego", wyszukanego,...i lubi? gotowa?!!
 

Dodaj opinię o Jagni?ce golenie w sosie czosnkowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5