Gulasz wo?owy po prowansalsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Gulasz wo?owy po prowansalsku

Skladniki:
  • 1 kg 300 g skrawkw mi?sa wo?owego
  • 1/3, szklanki octu z bia?ego wina
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 ?y?eczka soli
  • 1/2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego pieprzu
  • 1 li?? laurowy
  • 2 z?bki czosnku, oczyszczone i zgniecione p?ask? stron? no?a
  • 1 ?y?eczka posiekanego, ?wie?ego tymianku lub 1/2 ?y?eczki suszonego
  • 2 w?skie paski skrki pomara?czowej
  • 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ?y?ki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Sposb przygotowania:
  • Mi?so oczy?ci? z ?y?ek i t?uszczu i pokroi? w kostk? (3 cm). W du?ym rondlu zmiesza? ocet, 2 ?y?ki oliwy, sl, pieprz, li?? laurowy, czosnek, tymianek i skrk? pomara?czow?. Doda? mi?so, przykry? foli? spo?ywcz? i odstawi? do lodwki na 12?18 godzin. Nast?pnie osuszy? mi?so papierowymi r?cznikami, zachowuj?c marynat?.
  • W du?ym garnku z przykrywka podgrza? na ?rednim ogniu pozosta?? oliw?. Dok?adnie zrumieni? mi?so z ka?dej strony. Doda? marynat?. Gotowa? bez przykrycia 3 minuty, a nast?pnie zmniejszy? ogie? clo minimum, przykry? i gotowa?, az mi?so b?dzie mi?kkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. je?li pozwolimy jej wystygn?? w temperaturze pokojowej. Nale?y j? wstawi? na noc pod przykryciem do lodwki. Podawa? gulasz na ciep?o, w gor?cych miseczkach do zupy lub na polanym mas?em makaronie, udekorowa? natk? pietruszki.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSB

3.1666666666667
Gosowao: 18 osb
Opinie o Gulasz wo?owy po prowansalsku
pominiety skladnik - maggie [18.05 6:49]
gulasz jest pyszny,ale zastanawiam sie w ktorym momencie powinnam dodac dwie szklanki czerwonego wina?
 
A po co to czerwone wino skoro nie ma go potem w p - W [18.05 14:51]
Prbowa?em to zrobi? wysz?o zdecydowanie za kwa?ne i jak dla mnie po prostu niedobre. Nie wiedzia?em co zrobi? z winem ale da?em je do marynaty. Wysz?o okropnie, prbujcie mo?e wam wyjdzie lepiej. Hmm mo?e to przez wino... Egri Bikaver 1998 nie nale?y do naj?agodniejszych.
 
gulasz wolowy po prowansalsku - robi koch [22.02 1:47]
brakuje wam troche no nie nie dodane czerwone wino ziola prowansalskie malo ich i makaron do tego hm ok zgadzam sie ale kasza gryczana z papryko np lepiej by pasowala
 
brak wzmianki o winie - karolina [22.10 21:12]
Wino dodaje sie p?niej razem z marynat? do podsma?onego mi?sa, powstaje w ten sposb sos, a dodatkowo sprawia ono, ?e mi?so staje sie mi?kkie.
 
spoko - pawel [06.03 20:20]
pewnie jest pyszne lubie miesa w marynacie sa super sam jestem kucharzem bardzo lubie smazyc male skrawki miesa a szczegolnie wolowego bardzo krotko bo wtedy sa idealne
 

Dodaj opini o Gulasz wo?owy po prowansalsku:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5