 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
Gulasz wo?owy po prowansalsku | |
Skladniki:- 1 kg 300 g skrawków mi?sa wo?owego
- 1/3, szklanki octu z bia?ego wina
- 4 ?y?ki oliwy z oliwek
- 1 ?y?eczka soli
- 1/2 ?y?eczki ?wie?o zmielonego pieprzu
- 1 li?? laurowy
- 2 z?bki czosnku, oczyszczone i zgniecione p?ask? stron? no?a
- 1 ?y?eczka posiekanego, ?wie?ego tymianku lub 1/2 ?y?eczki suszonego
- 2 w?skie paski skórki pomara?czowej
- 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 2 ?y?ki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
| | Sposób przygotowania:- Mi?so oczy?ci? z ?y?ek i t?uszczu i pokroi? w kostk? (3 cm). W du?ym rondlu zmiesza? ocet, 2 ?y?ki oliwy, sól, pieprz, li?? laurowy, czosnek, tymianek i skórk? pomara?czow?. Doda? mi?so, przykry? foli? spo?ywcz? i odstawi? do lodówki na 12?18 godzin. Nast?pnie osuszy? mi?so papierowymi r?cznikami, zachowuj?c marynat?.
- W du?ym garnku z przykrywka podgrza? na ?rednim ogniu pozosta?? oliw?. Dok?adnie zrumieni? mi?so z ka?dej strony. Doda? marynat?. Gotowa? bez przykrycia 3 minuty, a nast?pnie zmniejszy? ogie? clo minimum, przykry? i gotowa?, az mi?so b?dzie mi?kkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. je?li pozwolimy jej wystygn?? w temperaturze pokojowej. Nale?y j? wstawi? na noc pod przykryciem do lodówki. Podawa? gulasz na ciep?o, w gor?cych miseczkach do zupy lub na polanym mas?em makaronie, udekorowa? natk? pietruszki.
|
|
 | Opinie o Gulasz wo?owy po prowansalsku |
 | pominiety skladnik - maggie [18.05 6:49] gulasz jest pyszny,ale zastanawiam sie w ktorym momencie powinnam dodac dwie szklanki czerwonego wina? |  | A po co to czerwone wino skoro nie ma go potem w p - W [18.05 14:51] Próbowa?em to zrobi? wysz?o zdecydowanie za kwa?ne i jak dla mnie po prostu niedobre. Nie wiedzia?em co zrobi? z winem ale da?em je do marynaty. Wysz?o okropnie, próbujcie mo?e wam wyjdzie lepiej. Hmm mo?e to przez wino... Egri Bikaver 1998 nie nale?y do naj?agodniejszych. |  | gulasz wolowy po prowansalsku - robi koch [22.02 1:47] brakuje wam troche no nie nie dodane czerwone wino ziola prowansalskie malo ich i makaron do tego hm ok zgadzam sie ale kasza gryczana z papryko np lepiej by pasowala |  | brak wzmianki o winie - karolina [22.10 21:12] Wino dodaje sie pó?niej razem z marynat? do podsma?onego mi?sa, powstaje w ten sposób sos, a dodatkowo sprawia ono, ?e mi?so staje sie mi?kkie. |  | spoko - pawel [06.03 20:20] pewnie jest pyszne lubie miesa w marynacie sa super sam jestem kucharzem bardzo lubie smazyc male skrawki miesa a szczegolnie wolowego bardzo krotko bo wtedy sa idealne |
| |
|
 |
 |
 |
|