Garnek konserwowanej kaczki i wieprzowiny z fasolą

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Garnek konserwowanej kaczki i wieprzowiny z fasolą

Skladniki:
  • 1 kg malej, suchej, białej fasoli
  • 1 łyżeczka suszonego lub 2 łyżeczki świeżego, siekanego tymianku
  • 2 cebule, obrane, przekrojone na pół, każda połówka z wbitym goździkiem
  • 1 liść laurowy
  • 1 główka czosnku, przekrojona na krzyż
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól
  • 6 kaczych udek
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 kg wieprzowej kiełbasy czosnkowej, pokrojonej w kawałki długoś;ci 5 cm
  • 1/2 szklanki jednodniowej pokruszonej bułki
Sposób przygotowania:
  • Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie osuszyć, włożyć do dużego garnka, dodać tymianek, połówki cebuli, liść laurowy, czosnek i czarny pieprz. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła całość na ok. 3 cm. Postawić na średnim ogniu i stopniowo go zwiększać. Następnie zmniejszyć ogie? i gotować ok. 2 godzin, dodając wodę, tak aby fasola była cały czas przykryta. Jeśli potrzeba - dosolić. Wyjąć połówki cebuli i czosnek. Fasolę i liść laurowy przełożyć do glinianego garnka.
  • Udka kacze, trzymane w temperaturze pokojowej, oczyścić z tłuszczu. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Podgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W średniej brytfance, na niewielkim ogniu, stopić smalec. Dodać posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek i parzyć ok. 10 minut. Dodać fasolę, kiełbasę i kacze udka. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 75 minut. Zdjąć folię, posypać pokruszoną bułką i piec jeszcze ok. 30 minut.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 6 OSB

3.2857142857143
Gosowao: 14 osb

Dodaj opini o Garnek konserwowanej kaczki i wieprzowiny z fasolą:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5