Tarta z gruszkami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Tarta z gruszkami

Skladniki:
  • skórka 1 cytryny
  • 2 ?y?ki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wytrawnego, bia?ego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 2 go?dziki
  • 1/2 roz?upanej laski wanilii
  • 2 du?e gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na po?ówki
  • 3 du?e jaja
  • 3/4 szklanki ?mietany
  • 1/4 ?y?eczki ?wie?o zmielonej ga?ki muszkato?owej
Ciasto
  • 1 szklanka m?ki, i 2 ?y?ki zapasu
  • 1/3 szklanki m?ki kukurydzianej
  • 2 ?y?ki cukru
  • 6 ?y?ek zimnego mas?a, pokrojonego w drobne kawa?ki
  • 1 du?e jajo rozbite z 1 ?y?k? wody
Sposób przygotowania:
  • W du?ym rondlu wymiesza? skórk? i sok z cytryny z miodem, wod?, winem, cynamonem i go?dzikami. Ostrym no?em zeskroba? nieco wanilii i w?o?y? do rondla. Postawi? mikstur? na ?rednim ogniu. Doda? gruszki i gotowa? do chwili, gdy nó? b?dzie w nie lekko wchodzi? ? ok. 15-25 minut, w zale?no?ci od wielko?ci gruszek. Ostudzi? w syropie.
  • Aby zrobi? ciasto, nale?y 1 szklank? m?ki i m?k? kukurydzian? wsypa? do g??bokiego naczynia, doda? cukier i sól, i wyrabia? mikserem lub robotem kuchennym (ok. 3 sekund). Nast?pnie doda? mas?o i wyrabia? kolejne 4 sekundy. Doda? jajo z wod? i dalej wyrabia?, dopóki ciasto nie uformuje si? w kul?.
  • Wy?o?y? ciasto na obsypan? m?k? stolnic?, lekko rozwa?kowa? w kwadrat, przykry? foli? spo?ywcz? i w?o?y? do lodówki na 1 godzin?, a najlepiej na ca?y dzie?. Je?li ciasto b?dzie w lodówce ponad 2 godziny, nale?y je wyj?? na 20 minut przed dalszymi czynno?ciami.
  • R?koma wy?o?y? okr?g?? form? ciastem, przykrywaj?c spód i boki formy (preferowana ?rednica ? 23 cm). Ca?? powierzchni? nak?uwa? widelcem. 45 minut ch?odzi? ciasto w lodówce.
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 190°C. Ka?d? po?ówk? gruszki przekroi? jeszcze raz wzd?u? na pó?. U?o?y? owoce na cie?cie, tak jak na zdj?ciu powy?ej. W ?redniej wielko?ci rondlu zmiesza? jajka, ?mietan?, 1/4 szklanki syropu gruszkowego i doda? ga?k? muszkato?ow?. Ostro?nie wyla? zalew? na gruszki i wokó? nich. Piec, a? ciasto b?dzie twarde i lekko zarumienione (ok. 35 minut). Ostudzi?. Podawa? w temperaturze pokojowej.
Uwagi:
 
PORCJA DLA 4-6 OSÓB

3.3181818181818
Głosowało: 22 osób
Opinie o Tarta z gruszkami
TARTA Z GRUSZKAMI - Krzysiek [28.07 6:05]
Przepyszne ciasto.Naprawde warto je upiec... POLECAM!!!!!
 
tarta - enarcyzka [18.12 13:13]
zbli?aj? si? ?wi?ta i mo?e b?dzie ?le je?eli zmieni? tradycyjnego makowca na tart? ale grzechem by?oby nie spróbowa?...
 
tarta - cathima [26.10 21:16]
przepiszne ciastko z gruszkami a na wierz cukier puder !!!!!!
 

Dodaj opinię o Tarta z gruszkami:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5