Ciasto z owocami i creme fraiche

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy
Duża oferta laptopów
Tablety
I inne mobilne urządzenia
Smartfony
na każdą kieszeń atrakcyjne ceny
Telewizory
tv różnego rodzaju duża oferta
Drukarki
Laserowe i atramentowe
Konsole do gier
duża oferta Konsole
Sklep komputerowy
największa oferta komputerów
Monitory
super led monitory
Komputery
stacjonarne dla gracza
Smartwatch
Najlepsze Smartwatche online
Routery
mobilne i przenośne gsm
Mięsa Owoce morza Drób Zupy Przystawki Warzywa Desery  

Ciasto z owocami i creme fraiche

Skladniki:
  • 1/2 szklanki mas?a i mas?o do wysmarowania blachy do pieczenia
  • granulowany cukier do duszenia i do posypania jagód (wedle uznania)
  • 1 szklanka br?zowego cukru
  • 4 du?e jaja
  • szczypta soli
  • 1 ?y?eczka esencji waniliowej
  • 1 ?y?eczka otartej skórki z cytryny
  • 1/2 ?y?eczki indyjskiej przyprawy
  • 2 szklanki m?ki
  • 3 ?y?ki kwa?nej, t?ustej ?mietany lub creme fraiche
  • 1/2 szklanki pieczonych migda?ów, posiekanych
  • 3 szklanki letnich owoców malin, truskawek, je?yn, jagód, czarnych porzeczek
  • 1/4 szklanki nalewki malinowej lub koniaku
  • Sch?odzony creme fraiche lub bita ?mietana do przyozdobienia owoców
Sposób przygotowania:
  • Podgrza? piekarnik do temperatury 180°C. Posmarowa? mas?em blach? do pieczenia, posypa? jej spód i boki granulowanym cukrem.
  • Mas?o ubi? mikserem na krem. Stopniowo, ca?y czas miksuj?c, dodawa? br?zowy cukier. Nast?pnie, stopniowo dodawa? jaja. Miksuj?c na mniejszych obrotach silnika, doda? 1 szklank? m?ki i po chwili ?mietan?, reszt? m?ki i migda?y. Ca?y czas pilnowa?, aby ubijana masa by?a g?adka.
  • Ubit?, lepk? mas? prze?o?y? do przygotowanej blachy i wyg?adzi? powierzchni?. Piec ok. 75 minut, a? wierzch stwardnieje. Drewnianym patyczkiem sprawdzi?, czy ciasto jest suche w ?rodku. Wyj?? z piekarnika, a po kilku minutach z blachy.
  • W ?redniej wielko?ci rondlu zmiesza? owoce i nalewk? malinow?. Doda? cukier, o ile owoce nie b?d? dostatecznie s?odkie. Pozostawi? w temperaturze pokojowej na 15 minut. Podawa? ciasto pokrojone w kawa?ki z u?o?onymi na wierzchu owocami, posmarowanymi creme fraiche lub bit? ?mietan?.
Uwagi:
 
Brak
 
4
Głosowało: 8 osób

Dodaj opinię o Ciasto z owocami i creme fraiche:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5