Dieta makrobiotyczna

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv
Diety Dieta makrobiotyczna  

Dieta makrobiotyczna


Dieta makrobiotyczna
3-4 kg w ciągu 10 dni Podstawę diety makriobiotycznej stanowią pełne i niełuskane ziarna kaszy jaglanej i jęczmiennej, pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, gryki i ryżu, suszone owoce, warzywa i rośliny strączkowe. W odróżnieniu od diety wegetariańskiej, dopuszcza ryby. W tej diecie nie wolno jednak spożywać mięsa i mleka. Makriobiotyka obejmuje również całą grupę produktów, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością: sos sojowy, sushi, ser sojowy (tofu). Ta dieta zalecana jest osobom, które chcą oczyścić swój organizm, a przy okazji stracić kilka kilogramów. Nie jest odpowiednia dla osób cierpiących na osteoporozę i chorych na serce.
Zasady diety:
Przez 10 dni jesz 3 posiłki dziennie, przygotowane z gotowanych, prażonych, rozgniecionych lub zmielonych ziaren. To oczywiście mało urozmaicony jadłospis, niemniej skuteczny, gdyż pozwoli ci schudnąć nawet 4 kg. Jadłospis możesz uzupełnić owocami i warzywami, zboża powinny jednak stanowić 70 proc. codziennego menu. Posiłki kończ zawsze kiszonką (możesz ją przygotować z poszatkowanej kapusty, selera, ogórków, sałaty - warzywa umieszcza się na przemian z solą w kamiennym naczyniu - 1/2 szklanki soli na 7,5 kg warzyw; całość przykryj i dociśnij np. kamieniem; na kiszonkę trzeba poczekać ok. 4 dni), która jest niezwykle ważnym składnikiem menu w makrobiotyce.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE:
- płatki owsiane na wodzie, - 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu, - herbata ziołowa, - kiszonka
OBIAD:
- gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły), - kiszonka
KOLACJA:
- smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew), - kiszonka